NejRecept.cz Přílohy Brambory Bramborová kaše Vyzkoušeli jsme recept na bramborovou kaši jako z restaurace. Lžíce kořenové zeleniny a výsledek vás ohromí.
Vyzkoušeli jsme recept na bramborovou kaši jako z restaurace. Lžíce kořenové zeleniny a výsledek vás ohromí.
Vyzkoušeli jsme recept na bramborovou kaši jako z restaurace. Lžíce kořenové zeleniny a výsledek vás ohromí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Bramborová kaše je skvělou přílohou k různým pokrmům. Její příprava je zpravidla jednoduchá a rychlá. Nemluvě o tom, že si ji můžete přizpůsobit přesně podle své chuti. Kromě soli se do ní dají přidat i různé koření, které ji povýší na další úroveň. Přemýšlíte, že byste si ji připravili k obědu nebo večeři a chcete, aby byla jako z restaurace? Nezapomeňte na tuto tajnou ingredienci.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.1.2025

Vyzkoušeli jsme recept na bramborovou kaši jako z restaurace. Lžíce kořenové zeleniny a výsledek vás ohromí.

Bramborová kaše je skvělou přílohou k různým pokrmům. Její příprava je zpravidla jednoduchá a rychlá. Nemluvě o tom, že si ji můžete přizpůsobit přesně podle své chuti. Kromě soli se do ní dají přidat i různé koření, které ji povýší na další úroveň. Přemýšlíte, že byste si ji připravili k obědu nebo večeři a chcete, aby byla jako z restaurace? Nezapomeňte na tuto tajnou ingredienci.

K čemu servírovat bramborovou kaši?

Bramborová kaše je univerzální, takže ji můžete servírovat k velkému množství slaných pokrmů. Ideální je například k:

  • smaženým jídlům jako jsou řízky, kuřecí nugety nebo rybí filety,
  • pečenému masu,
  • grilované nebo pečené zelenině,
  • grilovaným rybám,
  • grilovanému nebo smaženému sýru,
  • karbanátkům a masovým kuličkám.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Nadýchaná bramborová kaše
Nadýchaná bramborová kaše

Jaký typ brambor použít při přípravě bramborové kaše?

Aby byla bramborová kaše chutná, je důležitý nejen správný recept a koření, kterým ji dochutíte, ale také typ brambor. Na trhu dnes najdete různé alternativy, přičemž každý typ je určený na něco jiného. Některé brambory jsou ideální na bramborové těsto (například na ovocné knedlíky), jiné jsou zase jako stvořené do bramborového salátu nebo na přípravu kaše.

Po kterém typu brambor tedy sáhnout, když děláte pyré?

Na kaši jsou nejlepší brambory typu C, které jsou, na rozdíl od typu A a B, mnohem moučnější. Už po pár minutách vaření se začínají rozpadat, takže je bez jakýchkoliv problémů rozmixujete nebo rozmačkáte.

Nemáte doma brambory typu C? Klidně použijte i ty „béčkové“, ale vařte je o něco déle, aby se vám s nimi dobře pracovalo. Typu A se vyhýbejte. Brambory jsou příliš pevné, kvůli čemuž byste je jen velmi těžko rozmixovali a kaše by nemusela chutnat tak dobře.

Vyzkoušeli jsme recept na bramborovou kaši jako z restaurace. Lžíce kořenové zeleniny a výsledek vás ohromí., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Tajná ingredience na dokonalé pyré jako z restaurace

Chtěli byste své bramborové pyré vylepšit? Přidejte do něj jednu surovinu, díky které bude mít výraznou chuť a aroma.

O jakou surovinu jde? Křen!

Ten stačí jen nastrouhat, promíchat do hotové kaše a můžete podávat. Množství křenu závisí na vašich preferencích. Zpravidla se doporučuje jedna lžíce na kilogram brambor. Pokud však máte rádi pikantnější jídla, klidně množství zdvojnásobte.

Výhodou křenu je především skvělá chuť a výborné složení, které zvyšuje výživovou hodnotu celého pyré.

Ověřený recept na bramborové pyré s křenem

Na bramborovou kaši s křenem budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (typ C)
  • 1 lžíci másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíci křenu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Brambory uvařte do měkka, sceďte, přidejte k nim máslo a začněte mixovat. Použít na to můžete tyčový mixér nebo šlehací metly.
  2. Během mixování postupně přilévejte smetanu a přidejte křen.
  3. Když je pyré hotové, ochuťte ho solí a pepřem.

Pokud by bylo pyré příliš husté, přidejte do něj ještě trochu smetany. Případně smetanu vyměňte za mléko, díky kterému bude pyré o něco lehčí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář