Polévky jsou na zimu jako stvořené. Dokážou skvěle zahřát a zároveň i zasytit. Jejich příprava je zpravidla jednoduchá a na výběr je velké množství receptů. Určitě si tak přijdete na své.
Polévky jsou na zimu jako stvořené. Dokážou skvěle zahřát a zároveň i zasytit. Jejich příprava je zpravidla jednoduchá a na výběr je velké množství receptů. Určitě si tak přijdete na své.
Chtěli byste si k obědu nebo večeři připravit dobrý vývar či hustou polévku, ale nemáte žádnou inspiraci nebo jen nemůžete najít dobrý a ověřený recept? Připravili jsme pro vás sbírku těch nejlepších polévek, které můžete jíst samostatně nebo s křupavým čerstvým pečivem. Vyzkoušejte alespoň jeden z níže uvedených receptů a zahřejte se v těchto chladných měsících co nejlépe.
1. Krémová polévka z dýně Hokaido
Fantastická osvěžující Hokaido polévka, která vás zasytí i když nebudete podávat druhé jídlo. Je krémová, vynikající s hromádkou zakysané smetany na vrchu na talíři při podávání. Já přidávám i tři stroužky česneku, kdo má rád česnekovou chuť jako já, může si ještě do talíře vytisknout jeden stroužek. Je po něm příjemně pikantní a vůbec nevadí, že pak budete mít celý den svěží dech. Autor: Mineralka
2. Tradiční recept na nepřekonatelnou zelňačku z téměř 100 let staré kuchařské knihy.
Tento recept je na tradiční zelňačku, která je sváteční pochoutkou a často se podává během Vánoc. Je to bohatá a sytá polévka připravovaná z kysaného zelí, uzeného masa, různých druhů masa a koření. Tato stoletá receptura je velmi oblíbená a na vánočním stole se na ni všichni těší. Recept je ze staré kuchařské knihy z před 100 let.
3. Cuketová krémová polévka
Expresně rychlá polévka, která vás velmi nezasytí, ale za to vás dobře zahřeje. Zvykla jsem přidávat do této polévky i chilli, ale dnes jsem přišla na to, že se mi chilli minulo. Nemám ani kousek, tak jsem nedala. Zahřála pouze na chvíli, pouze svou teplotou :) Ale musím říci, že tuto polévku dělám docela často. Hlavně tehdy, když mám málo času a někde spěchám. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Krémová dýňová polévka
Fantastická dýňová polévka, kterou můžete konzumovat i studenou. V těchto horkých letních dnech to je opravdu pochoutka. Už se těším na úrodu ze zahrady, to bude polévek :) Autor: Triniti
5. Cizrnová polévka
Koupila jsem si nové misky na polévku, tak jsem hned musela zkoušet i novou polévku :) :) Zdravá, chutná a sytá. V lednici jsem měla ještě vývar z minulého týdne a už ho nikdo nechtěl jíst, tak jsem ho zužitkovala na novou polévku a za touto se pouze zaprášilo. Pořádně rozmixovat tyčovým mixérem, nemusíte ani zahušťovat smetanou nebo moukou, je dostatečně hustá. Já ani nepasíruji, máme rádi takovou kvalitně hustou. Autor: Sanmesz
6. Výborná a mimořádně oblíbená frankfurtská polévka s párkem hotová raz dva.
Frankfurtská polévka neodmyslitelně k české kuchyni patří, již léta je součástí jídelníčků jak ve školních jídelnách, tak v restauracích. Vzhledem k tomu, že je polévka hutná, zasytí i zahřeje. Dokážete si frankfurtskou polévku doma připravit tak, aby chutnala, jak si ji pamatujete z dětských let?
7. Nejlepší a nejsytější Maďarská fazolová polévka. Doporučujeme vařit na všechny svátky.
Maďarské polévky jsou vyhlášené a není se čemu divit, jsou natolik husté a výživné, že někdy nahradí i druhý chod. Maďarská fazolová polévka patří mezi tradiční polévky, na které Maďaři nedají dopustit. Svůj název “Jókai bableves” získala podle známého maďarského romanopisce Móra Jókaie.
8. Dršťková polévka
Vynikající polévka. Buď ji máte rádi nebo ne. U nás doma tuto polévku nikdo neofrfle. Kdo nemá chuť na držky, "vypije" pouze šťávu :) :)
9. Bramborový gulášek
Jeden z mých oblíbených hlavních chodů. I když tento guláš může někdo považovat pouze za polévku, já to považuji jako za hlavní chod. S domácím čerstvým křupavým chlebem vás zasytí na 200%. Vyzkoušejte a ještě, pokud máte domácí lečo, tak určitě přidejte. Já jsem bohužel neměla. Autor: Naďa I. (Rebeka)
10. Vynikající ostrokyselá polévka z kuřecího masa. Nám chutnala a podle hodnocení je s ní úspěch zaručen.
Z asijské kuchyně k nám proniká mnoho skvělých receptů. Jedním z nich je právě tento, díky kterému si můžete připravit skvělou polévku jako z čínské restaurace. Jde o skvělou příležitost pro každého, kdo hledá nové výzvy v kuchyni.
11. Buřtguláš - aneb co dům dal
Pokud se vám nechce do obchodu a přemýšlíte, co připravíte z toho, co najdete v lednici, tak ať se líbí, malá inspirace. Já jsem měla v komoře pár brambor a v chladničce jsem našla točený salám. Řeknu vám, že jsem vymyslela vynikající alternativu klasického guláše. Vyzkoušejte.
12. Brokolicová polévka i pro gurmány
Zeleninové polévky jsou tak jednoduché a zároveň takové zdravé, že je netřeba vynechávat z jídelníčku. Opravdu vám postačí pár surovin a máte hotovo. Autor: Karambola
13. Tradiční česká kulajda: Znáte trik, jak přidávat houby?
Svůj vlastní recept na tradiční jihočeskou kulajdu má snad každá česká rodina. Co kulajda, to jiná chuť. Proto neexistuje univerzální recept k její přípravě. Kulajda se dá uvařit na tisíc způsobů, ale jedno mají všechny recepty společné – kyselou chuť. Pojďme si společně představit různé její varianty a doporučení, jak připravit tu nejchutnější kulajdu.
14. Plný hrnec výborného slepého guláše, který zasytí celou vaši rodinu a při kterém nebudete dlouho stát u sporáku.
Připravte si tento výborný slepý guláš bez masa. A pokud vám ještě chybí maso, přidejte dvě klobásy.
15. Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem tak, jak ji dělávala moje babička.
Připravte si tuto chutnou a výživnou čočkovou polévku s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem podle tradičního receptu mé babičky. Tato sytá polévka často nahradí i druhé jídlo a zaručeně zahřeje tělo i duši. Její vůně a chuť vás vrátí do dětství.
16. Sytá rakouská bramboračka s kuřecím masem, která se podává v restauracích.
Dnes vám přináším recept na naši oblíbenou bramborovou polévku s kuřecím masem. Je výborná a sytá a někdy ji našim připravím k večeři, dají si k tomu chlebíček či langoš a vždycky jsou nadšeni spokojeností. Určitě doporučuji, abyste ji vyzkoušeli i vy. Autor: Jaroslava Fišarová
17. Brynzový demikát s koprem a osmaženou slaninou
Netradiční, ale u nás doma velmi oblíbená. Někdy jsem dělala jen z brynzy, ale když jsem vyzkoušela přidat do polévky brambory, zjistila jsem, že je to mnohem lepší. No a v zahradě už máme i mladý kopr, tak šup s ním do polévky. Autor: Karambola
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě