NejRecept.cz Dezerty Koláče Zapomeňte na drahé máslo v drobence. S těmito náhradami ji uděláte skvělou a levnou.
Zapomeňte na drahé máslo v drobence. S těmito náhradami ji uděláte skvělou a levnou.
Recept Zapomeňte na drahé máslo v drobence. S těmito náhradami ji uděláte skvělou a levnou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Drobenka je dokonalým doplňkem různých koláčů. Nejčastěji zdobí ty kynuté, ale můžete ji přidat i na bublaniny, crumble nebo do různých dezertních pohárů. Menším problémem však je, že její základ tvoří máslo, jehož cena je aktuálně velmi vysoká. Chcete si připravit chutnou drobenku, ale nechcete, aby vás výsledný koláč stál stovky korun? Vyzkoušejte naše triky a připravte si ji bez másla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.11.2024

Zapomeňte na drahé máslo v drobence. S těmito náhradami ji uděláte skvělou a levnou.

Drobenka je dokonalým doplňkem různých koláčů. Nejčastěji zdobí ty kynuté, ale můžete ji přidat i na bublaniny, crumble nebo do různých dezertních pohárů. Menším problémem však je, že její základ tvoří máslo, jehož cena je aktuálně velmi vysoká. Chcete si připravit chutnou drobenku, ale nechcete, aby vás výsledný koláč stál stovky korun? Vyzkoušejte naše triky a připravte si ji bez másla.

Z čeho se skládá drobenka?

Klasická drobenka se zpravidla skládá ze tří surovin, kterými jsou:

  • polohrubá nebo hrubá mouka,
  • máslo,
  • krystalový cukr.

Máslo tvoří základ, který spojuje suchou mouku a cukr, a navíc dodává drobence příjemnou chuť. Bohužel, ceny másla jsou příliš vysoké, kvůli čemuž mnohé domácnosti jeho použití omezují na minimum.

Máslo lze nahradit více způsoby

Ať už chcete máslo omezit z důvodu ceny, nebo ho doma zrovna nemáte, v receptu na drobenku ho můžete nahradit několika ingrediencemi:

  • Margarín – ze všech alternativ se máslu podobá nejvíce, zejména konzistencí, která je při pokojové teplotě měkká a usnadňuje práci.
  • Sádlo – na přípravu drobenky se používalo hlavně v minulosti. Má velmi dobrou konzistenci, takže pečení koláče nebude zdlouhavé ani komplikované. Myslete však na to, že sádlo má svou specifickou chuť, kterou lze v drobence cítit.
  • Olej – máslo můžete nahradit i olejem, který má doma snad každá domácnost. Pracujte s ním však opatrně – příliš mnoho oleje by mohlo způsobit, že drobenka bude mokrá a při pečení se na koláči rozteče.
  • Ořechový olej – platí pro něj stejná pravidla jako pro běžný olej, s tím rozdílem, že dodá drobence příjemnou ořechovou chuť.

Jak drobenku ochutit?

Máte drobenku připravenou, ale chtěli byste ji něčím ozvláštnit? Možností je hned několik. Nejoblíbenější jsou skořice nebo vanilka, které koláč krásně provoní a zajistí dokonalý chuťový zážitek. Během vánočního období můžete do drobenky přidat i perníkové koření.

TIP: A co trochu experimentovat s celým receptem? Snižte množství mouky a místo ní použijte mleté vlašské ořechy nebo strouhaný kokos. Uvidíte, určitě nebudete litovat.

Jaký je správný poměr surovin na drobenku?

Jak jsme již zmínili, drobenka se skládá ze tří surovin – mouky, másla (nebo jeho náhrady) a krystalového cukru. Aby vám však z ingrediencí nevznikla řídká kaše nebo příliš suchá směs, je důležité znát správný poměr.

Zkušení kuchaři doporučují poměr 2:1:1, tedy dva díly polohrubé nebo hrubé mouky, jeden díl cukru a jeden díl tuku.

Množství dalších surovin, jako je skořice nebo vanilkový cukr, záleží už čistě na vás a vašich preferencích.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář