Uvařili jste k obědu nebo večeři těstoviny a po krátké době se vám slepily? S tímto problémem se setkává velké množství lidí, kteří se mu snaží předcházet různými způsoby. Někteří na to používají olej, jiní zase těstoviny po uvaření důkladně propláchnou. Která z možností skutečně funguje a čemu se naopak rozhodně vyhnout?
Uvařili jste k obědu nebo večeři těstoviny a po krátké době se vám slepily? S tímto problémem se setkává velké množství lidí, kteří se mu snaží předcházet různými způsoby. Někteří na to používají olej, jiní zase těstoviny po uvaření důkladně propláchnou. Která z možností skutečně funguje a čemu se naopak rozhodně vyhnout?
Také přidáváte do vody, ve které vaříte těstoviny, kapku oleje? Děláte to zbytečně. Olej se udrží na povrchu a ke špagetám či penne se ani nedostane. Ve výsledku ho tak nakonec vylijete spolu s vodou do odpadu.
Olej používejte raději v jiných fázích vaření – například tehdy, když těstoviny neplánujete hned použít. Nebo tehdy, když je olej jednou z hlavních součástí receptu, jako je tomu například u špaget aglio e olio.
Mnozí jsou zvyklí, že vodu solí ještě za studena, hned poté, co ji nalijí do hrnce. To je ale chyba, protože sůl prodlužuje var vody a tím i celý proces přípravy špaget.
Pokud přemýšlíte nad tím, že sůl úplně vynecháte, určitě to nedělejte. Jde o důležitou složku, která vytvoří správné prostředí pro vaření těstovin. Jen si dobře pohlídejte, kdy ji do vody přidáte.
Aby se špagety, penne nebo jakékoli jiné těstoviny neslepily a po slití vám z nich nevznikla jedna hmota, je důležité udělat jim prostor. Vybírejte proto dostatečně velký hrnec, do kterého dáte více vody.
Zdroj: Unsplash.com
Na to, zda se budou těstoviny lepit, výrazně působí i to, jak dlouho je vaříte. Nejlepším řešením je uvařit je al dente – tedy zvenku měkké a zevnitř tvrdé/pevné. V takovém stavu uvolní trochu škrobu, ale ne příliš, což ve výsledku znamená jediné – bude se vám s nimi dobře pracovat nejen hned po slití, ale i o nějaký čas později.
Pokud můžete, těstoviny co nejdříve zpracujte – přidejte k nim omáčku, maso, zeleninu nebo cokoli jiného podle svých preferencí. Zbytečně na nic nečekejte. Snížíte tak riziko toho, že by se slepily.
TIP: Když víte, že těstoviny použijete za krátkou chvíli (například čekáte, než se dovaří omáčka), nechte je v troše vody, ve které jste je vařili. Tento tip ale platí jen tehdy, když je budete používat za pár minut. Pokud později, například za půl hodiny nebo hodinu, slijte je a přidejte do nich trochu oleje.
Olej je skvělou ingrediencí, která dokáže zajistit, aby se těstoviny po delší době „stání“ neslepily. Není ale třeba to s ním přehánět, protože velké množství může později způsobit, že omáčka nebo cokoli jiného nebude chtít na těstovinách dobře držet.
Nemluvě o tom, že příliš mastné těstoviny budou těžké a nemusí být vůbec chutné.
Pokud těstoviny neplánujete po uvaření hned jíst, přidejte do nich jen pár kapek vysoce kvalitního oleje a dobře je promíchejte.
Otázka, která rozděluje lidi na dvě skupiny. Zatímco někteří těstoviny po uvaření okamžitě opláchnou, jiní tento krok vynechávají. Kdo dělá správně?
V tomto případě neexistuje jednoznačná odpověď. Všechno závisí na tom, jak chcete těstoviny dál použít.
Těstoviny neproplachujte, když je jdete okamžitě použít a plánujete je podávat s omáčkou. Díky tomu se na jejich povrchu udrží škrob, který zabrání, aby omáčka nebo cokoli jiného steklo na dno talíře.
Na druhou stranu, pokud plánujete připravit studený těstovinový salát nebo chcete těstoviny použít později, mírně je propláchněte. Zbavíte se tak škrobu, který by v tomto případě mohl vést k tomu, že se slepí a vznikne z nich jedna velká hmota.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě