Určitě se to stalo i vám. Šli jste si natřít máslo na chléb a najednou jste si všimli, že změnilo barvu. Namísto toho, aby bylo smetanově bílé je žluté a má zvláštní chuť. Co s takovým máslem udělat a jak tomuto nepříjemnému jevu předcházet?
Určitě se to stalo i vám. Šli jste si natřít máslo na chléb a najednou jste si všimli, že změnilo barvu. Namísto toho, aby bylo smetanově bílé je žluté a má zvláštní chuť. Co s takovým máslem udělat a jak tomuto nepříjemnému jevu předcházet?
Zežloutnutí másla signalizuje oxidaci, ke které dochází z několika důvodů včetně vyšší teploty a přítomnosti kyslíku. Oxidace je běžný proces a začíná hned poté, co máslo otevřete. To, jak rychle však postupuje, se odvíjí především od způsobu skladování.
Pokud máslo necháte příliš dlouho v teple, začnou se v něm tvořit škodlivé látky, které vedou ke ztuchlé nebo nepříjemné chuti, odlišné konzistenci a jiné barvě.
V případě, že máslo bylo v teple jen pár hodin, žlutý povlak sundejte nožem dolů a máslo vyzkoušejte. Pokud nedošlo k výrazné změně chuti, můžete jej konzumovat i nadále. Nezapomeňte jej však umístit do chladu.
Na druhé straně, bylo-li máslo vystaveno vyšším teplotám několik dní a kromě barvy a chuti změnilo i svou strukturu, dejte ho pryč a použijte nové.
To, jak dlouho vám máslo vydrží po otevření, závisí také na použitých surovinách a způsobu zpracování. Obecně platí, že máslo ze sladké smetany je trvanlivější než to ze zakysané. Důvodem je skutečnost, že kyselost podporuje oxidaci tuku, která urychluje kažení a snižuje kvalitu výrobku.
Máslo můžete skladovat v chladničce i mimo ni. V obou případech je však důležité držet se několika pravidel.
Mnozí odborníci radí, abyste máslo skladovali v chladu. Nejlépe v chladničce, která umí zpomalit proces jeho oxidace, díky čemuž vám po otevření vydrží i několik týdnů.
Máslo můžete skladovat v jeho původním obalu, ale mnohem praktičtější je neprůhledná, například porcelánová nádoba.
Máte-li doma másla více, můžete ho dát do mrazničky. V té vám při teplotě od -18 °C do -20 °C vydrží až rok bez rizika znehodnocení. Na máslo v mrazničce však nesmíte zapomenout. Pokud byste ho v ní nechali příliš dlouho, počítejte s tím, že když jej vytáhnete, bude žluté.
Chladnička sice zajistí, že máslo vydrží déle, ale často způsobuje, že je tvrdé a nedá se natřít na chléb nebo housku. Dobrou zprávou je, že tomuto problému se můžete velmi jednoduše vyhnout, a to tak, že jej budete skladovat na kuchyňské lince.
Necháte-li máslo mimo chladničky, najděte mu místo, kde na něj nebude svítit přímé slunce. Zároveň se ujistěte, že teplota v kuchyni nepřesahuje 21 °C. Během léta nebo v době, kdy budete více péct, máslo přesuňte do spíže.
Následně dbejte také na to, v čem máslo máte. Původní obal vyměňte za máselničku nebo jinou neprůhlednou nádobu.
A jak dlouho vydrží máslo mimo chladničku? Klasické 5 až 7 dní. Solené i 3 týdny, protože sůl působí jako přírodní konzervant.
Tip: Chcete-li, aby vám máslo vydrželo mimo chladničku déle než týden, využijte rady babiček a vložte jej do misky se studenou vodou.
Zapomněli jste vytáhnout máslo v předstihu z chladničky a potřebujete, aby vám co nejrychleji změklo? Možností, jak na to, je několik. Starou dobrou klasikou je mikrovlnka. Dávejte si však pozor, abyste v ní máslo nenechali příliš dlouho. Obvykle ho stačí zahřívat 5, maximálně 10 vteřin.
Jinou alternativou je horká voda. Na tento trik vám bude stačit sklenice, do které nalijete vařící vodu. Minutu počkejte, vodu vylijte a s takto nahřátou sklenicí máslo přikryjte. Počkejte dvě minuty a můžete ho začít natírat na pečivo nebo jím zalévat sladké buchty na páře.
A skvěle pomůže také nastrouhání nebo nakrájení másla na menší kostičky, které změknou mnohem rychleji než celý velký blok.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě