NejRecept.cz Těstoviny Zlepené těstoviny? Zapomeňte na olej. Klíčová je tato jedna věc.
Zlepené těstoviny? Zapomeňte na olej. Klíčová je tato jedna věc.
Recept Zlepené těstoviny? Zapomeňte na olej. Klíčová je tato jedna věc.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Těstoviny jsou univerzálním řešením, když máte chuť na něco dobrého a sytého. Díky tomu, že se dají připravit na desítky způsobů, jsou vhodné k obědu i večeři. Jejich vaření je zpravidla rychlé a zvládne to i začátečník. Problém, se kterým se však setkávají i mnozí zkušení kuchaři, je, že se jim těstoviny krátce po uvaření lepí a jen velmi těžko se s nimi pracuje. Jak se tomu vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.2.2025

Zlepené těstoviny? Zapomeňte na olej. Klíčová je tato jedna věc.

Těstoviny jsou univerzálním řešením, když máte chuť na něco dobrého a sytého. Díky tomu, že se dají připravit na desítky způsobů, jsou vhodné k obědu i večeři. Jejich vaření je zpravidla rychlé a zvládne to i začátečník. Problém, se kterým se však setkávají i mnozí zkušení kuchaři, je, že se jim těstoviny krátce po uvaření lepí a jen velmi těžko se s nimi pracuje. Jak se tomu vyhnout?

Těstoviny vařte vždy ve vroucí vodě

Bez ohledu na to, jaký druh těstovin vaříte, vždy je vkládejte do horké, ideálně vroucí vody. Díky tomu neztratí svou charakteristickou strukturu, nerozpadnou se a krátce po vychladnutí se nezačnou lepit.

Dále si dávejte pozor i na délku vaření. Ta se liší podle těstovin, které jste zvolili. Špagety jsou zpravidla hotové dříve než například penne. Doporučený čas je uveden vždy na obalu, proto tuto informaci zkontrolujte.

TIP: Těstoviny během vaření nezapomínejte důkladně promíchat, abyste je oddělili a snížili riziko slepení.

S olejem opatrně

Těstoviny po uvaření sceďte. Pokud jste zvyklí proplachovat je studenou vodou, tento krok přeskočte. Voda by je totiž ochladila a zbavila škrobu.

Těstoviny, které máte v plánu okamžitě jíst nebo nějakým způsobem upravovat (například připravovat z nich špagety carbonara), nepolévejte olejem. Ty, o kterých víte, že je nesníte hned, nebo je chcete použít o několik hodin či následující den, dejte do misky a přidejte k nim jen pár kapek oleje.

Na olej si dávejte pozor. Těstovinám sice může pomoci v tom, že se nebudou lepit, ale pokud ho použijete příliš mnoho, budou těžké a kluzké. Když na ně nalijete omáčku, velmi rychle sklouzne dolů.

TIP: Uvařili jste více těstovin? Nechte je vychladnout, přesuňte je do uzavíratelné nádoby a vložte do lednice. Tam vám vydrží několik dní. Pokud jste připravovali nějakou omáčku, rozhodně ji neaplikujte na těstoviny. Mohly by změknout a rozpadnout se. Místo toho ji skladujte v samostatné misce.

Příprava receptu Zlepené těstoviny? Zapomeňte na olej. Klíčová je tato jedna věc., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Kolik vody a soli?

Ne každý ví, že to, zda se budou těstoviny na talíři lepit, ovlivňuje i samotný hrnec a množství vody.

Profesionální šéfkuchaři doporučují zvolit větší hrnec a použít 1 litr vody na 100 g těstovin. Takovým způsobem si zajistíte, že špagety, penne či tagliatelle budou moci volně plavat a po uvaření je nevytáhnete jako jednu velkou slepenou masu.

A co sůl? Na tu určitě při vaření nezapomínejte. Pokrmu dodává příjemnou chuť. Do vody byste měli nasypat 5 až 10 gramů na 100 g špaget nebo jiných těstovin.

Vodu osolte ještě před přidáním těstovin. Ideálně v okamžiku, kdy začne vřít, abyste neprodloužili její vaření.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář