Těstoviny jsou univerzálním řešením, když máte chuť na něco dobrého a sytého. Díky tomu, že se dají připravit na desítky způsobů, jsou vhodné k obědu i večeři. Jejich vaření je zpravidla rychlé a zvládne to i začátečník. Problém, se kterým se však setkávají i mnozí zkušení kuchaři, je, že se jim těstoviny krátce po uvaření lepí a jen velmi těžko se s nimi pracuje. Jak se tomu vyhnout?
Těstoviny jsou univerzálním řešením, když máte chuť na něco dobrého a sytého. Díky tomu, že se dají připravit na desítky způsobů, jsou vhodné k obědu i večeři. Jejich vaření je zpravidla rychlé a zvládne to i začátečník. Problém, se kterým se však setkávají i mnozí zkušení kuchaři, je, že se jim těstoviny krátce po uvaření lepí a jen velmi těžko se s nimi pracuje. Jak se tomu vyhnout?
Bez ohledu na to, jaký druh těstovin vaříte, vždy je vkládejte do horké, ideálně vroucí vody. Díky tomu neztratí svou charakteristickou strukturu, nerozpadnou se a krátce po vychladnutí se nezačnou lepit.
Dále si dávejte pozor i na délku vaření. Ta se liší podle těstovin, které jste zvolili. Špagety jsou zpravidla hotové dříve než například penne. Doporučený čas je uveden vždy na obalu, proto tuto informaci zkontrolujte.
TIP: Těstoviny během vaření nezapomínejte důkladně promíchat, abyste je oddělili a snížili riziko slepení.
Těstoviny po uvaření sceďte. Pokud jste zvyklí proplachovat je studenou vodou, tento krok přeskočte. Voda by je totiž ochladila a zbavila škrobu.
Těstoviny, které máte v plánu okamžitě jíst nebo nějakým způsobem upravovat (například připravovat z nich špagety carbonara), nepolévejte olejem. Ty, o kterých víte, že je nesníte hned, nebo je chcete použít o několik hodin či následující den, dejte do misky a přidejte k nim jen pár kapek oleje.
Na olej si dávejte pozor. Těstovinám sice může pomoci v tom, že se nebudou lepit, ale pokud ho použijete příliš mnoho, budou těžké a kluzké. Když na ně nalijete omáčku, velmi rychle sklouzne dolů.
TIP: Uvařili jste více těstovin? Nechte je vychladnout, přesuňte je do uzavíratelné nádoby a vložte do lednice. Tam vám vydrží několik dní. Pokud jste připravovali nějakou omáčku, rozhodně ji neaplikujte na těstoviny. Mohly by změknout a rozpadnout se. Místo toho ji skladujte v samostatné misce.
Zdroj: Unsplash.com
Ne každý ví, že to, zda se budou těstoviny na talíři lepit, ovlivňuje i samotný hrnec a množství vody.
Profesionální šéfkuchaři doporučují zvolit větší hrnec a použít 1 litr vody na 100 g těstovin. Takovým způsobem si zajistíte, že špagety, penne či tagliatelle budou moci volně plavat a po uvaření je nevytáhnete jako jednu velkou slepenou masu.
A co sůl? Na tu určitě při vaření nezapomínejte. Pokrmu dodává příjemnou chuť. Do vody byste měli nasypat 5 až 10 gramů na 100 g špaget nebo jiných těstovin.
Vodu osolte ještě před přidáním těstovin. Ideálně v okamžiku, kdy začne vřít, abyste neprodloužili její vaření.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě