NejRecept.cz Zavařeniny Okurky Změklé sterilizované okurky? Vyřešte tento problém díky našim tipům.
Změklé sterilizované okurky? Vyřešte tento problém díky našim tipům.
Recept Změklé sterilizované okurky? Vyřešte tento problém díky našim tipům.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna okurek je v plném proudu a vy přemýšlíte, co se vší úrodou? Jednou z možností, jak ji zpracovat, je sterilizace. Sterilizované okurky můžete použít na desítky způsobů. Skvělé jsou k masu či dokonce do salátů. Jak však zabránit tomu, aby po několika měsících nezměkli? Vyzkoušejte tyto triky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.8.2024

Změklé sterilizované okurky? Vyřešte tento problém díky našim tipům.

Sezóna okurek je v plném proudu a vy přemýšlíte, co se vší úrodou? Jednou z možností, jak ji zpracovat, je sterilizace. Sterilizované okurky můžete použít na desítky způsobů. Skvělé jsou k masu či dokonce do salátů. Jak však zabránit tomu, aby po několika měsících nezměkli? Vyzkoušejte tyto triky.

Používejte dobré okurky

Ke sterilizaci používejte jen čerstvé a dobré okurky. Vyhněte se plodům, které dlouho stojí, například v chladničce nebo ve spíži. Pokud je totiž oberete několik dní před zavařováním, ztratí hodně vody a budou náchylnější ke změknutí.

Zároveň platí, že ke sterilizaci byste měli používat spíše menší okurky, které mají 3 až 5 cm. Příliš velké nakládačky obsahují spoustu vody, kvůli které rychle změknou.

Odstraňte konce okurek

Okurky před sterilizováním dobře vyčistěte a nezapomeňte z nich odstranit konce, tedy zůstatky po stonku. Ty obsahují především enzymy, kvůli kterým sterilizovaná zelenina po krátké době změkne.

Na koncích okurek se kromě toho může nacházet i velké množství bakterií a plísní, které výrazně ovlivňují kvalitu nakládaček během sterilizace a skladování.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Tradiční nakládané okurky
Tradiční nakládané okurky

Okurky nenechávejte dlouho ve vodě

Okurky nenechávejte dlouho ve vodě, aby nezměkly ještě předtím, než je vůbec začnete sterilizovat. Pokud jich máte více, do vodní lázně je vkládejte postupně. Vždy jen takové množství, které umíte během 5 až 10 minut zpracovat.

Přidejte křen

O křupavost okurek se postará i křen. Ten obsahuje hořčičné oleje, díky nimž má antimikrobiální vlastnosti. Efektivně tak bojuje proti růstu bakterií a plísní, které způsobují nejen měknutí okurek, ale také ztrátu jejich barvy a chuti.

Křenu nemusíte používat velké množství. Do velkých 7 dcl sklenic stačí přidat jen malý kousek.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Kvašené okurky - rychlé
Kvašené okurky - rychlé

Sledujte si čas sterilizování

Malé okurky stačí sterilizovat 2 až 3 minuty. Velké přibližně 5 až 8 minut. Čas sterilizování zbytečně neprodlužujte, aby nakládačky neztratily svoji charakteristickou chuť či texturu.

Po sterilizování sklenice s okurkami zakryjte dekou a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Následně uskladněte na tmavém místě.

Ujistěte se, že je sklenice pevně zavřená

Důvodem, proč okurky měknou, je často plíseň, která se do sklenice dostane, pokud není dobře zavřená. Po sterilizaci proto důkladně zkontrolujte víčko. Zjistěte, zda není uvolněno, případně zda sklenice není v nějaké části poškozena. Pokud by byla, okurky přemístěte do nové a proces sterilizace zopakujte.

Zaměřte se na skladování

Okurky mohou změknout i kvůli nesprávnému skladování. Poté, co je sterilizujete, umístěte je na chladné tmavé místo. Nejlépe do sklepa nebo suterénu, kde teplota v zimě neklesne pod 4 °C a v létě nepřesáhne 23 až 25 °C.

Sklenice neumisťujte na zem. Ta bývá často vystavena větším teplotním výkyvům, které ovlivňují kvalitu zavařenin. Nemluvě o tom, že do sklenic můžete kdykoli nechtěně kopnout. Místo toho je proto položte na poličku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář