Rychlé, syté a jednoduché. Přesně takové je lečo, které si můžete vychutnat k snídani, obědu i večeři. Připravit se dá celoročně, ale během letního období, kdy je na zahradách hodně zeleniny a mnozí z nás nechtějí trávit dlouhé hodiny v kuchyni, je k nezaplacení. Jak si ho však připravit tak, aby bylo vláčné a rozplývalo se na jazyku?
Rychlé, syté a jednoduché. Přesně takové je lečo, které si můžete vychutnat k snídani, obědu i večeři. Připravit se dá celoročně, ale během letního období, kdy je na zahradách hodně zeleniny a mnozí z nás nechtějí trávit dlouhé hodiny v kuchyni, je k nezaplacení. Jak si ho však připravit tak, aby bylo vláčné a rozplývalo se na jazyku?
Lečo se skládá z několika základních surovin, které můžete podle chuti nebo zvyku doplnit o další.
K těmto základním surovinám patří:
Rajčata vybírejte spíše měkčí a zralejší. Dokonce, vhodné jsou i přezrálé plody. Mnohem rychleji se rozvaří a výslednému pokrmu dodají skvělou chuť.
Paprika, která se přidává do leča, je obvykle bílá. Pokud však máte doma kapii, použijte i tu. Chuť leča mírně změní, ale ne příliš. Cibuli nakrájejte na středně velké kousky, aby se dobře osmažila a vytvořila tak základ pro další suroviny.
Zeleninu můžete opékat klasicky na oleji nebo na vepřovém sádle. To je vynikající nejen díky své chuti, ale také proto, že ani po delší tepelné úpravě v něm nevznikají karcinogenní látky.
Určitě se vám párkrát stalo, že jste si po konzumaci leča museli čistit mezizubní prostory, protože jste je měli plné slupek od zeleniny. Dobrou zprávou je, že tomuto nepříjemnému problému se můžete velmi jednoduše vyhnout.
Rajčata stačí před krájením očistit a zespodu naříznout do kříže. Poté je vložte na přibližně minutu do vařící vody, vytáhněte a slupku stáhněte.
U papriky máte dvě možnosti. První je běžné oloupání pomocí škrabky, což je však často zdlouhavé. Mnohem praktičtější je tzv. spálení slupek. Papriku očistěte a nakrájejte na větší kousky. Poté ji položte slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a na pár minut vložte do předehřáté trouby.
Když slupka ztmavne, papriku vytáhněte a ještě horkou ji přeložte do mikrotenového sáčku. Tam ji nechte spařit a po přibližně 10 minutách ji vytáhněte. Slupka by se měla sama odlupovat a jít velmi snadno dolů.
Mnozí z nás při přípravě leča nepřemýšlejí nad tím, jaké množství jednotlivých surovin do něj přidávají. Je to však chyba, která vede k tomu, že chuť výsledného pokrmu není vyvážená.
Ideální poměr cibule, rajčat a paprik je následující:
Tip: Lečo nepodlévejte vodou, aby nebylo příliš řídké. Zelenina totiž po krátkém čase pustí šťávu.
Suroviny nevkládejte do pánve najednou, ale postupně, protože každá z nich má jiný čas přípravy. Zatímco paprika se musí dusit déle, vejce stačí vařit jen pár minut.
Jako první do pánve nalijte trochu oleje, na kterém do zlatova osmažíte cibuli. Následně přidejte papriku a opékejte. Když si všimnete, že paprika měkne, přidejte rajčata a plamen snižte na minimum. Lečo dochuťte solí a pepřem a duste přibližně 10 minut.
Mezitím si do misky rozklepněte vejce a smíchejte je se solí. Těsně předtím, než je přidáte do pánve se zeleninou, směs přiveďte k varu. Následně do ní přidejte vejce, promíchejte a sporák vypněte.
K leču se nejvíce hodí čerstvý chléb. Ideální, pokud si ho připravíte sami doma. Jinou alternativou jsou opečené toasty či vařené brambory. V případě, že rádi experimentujete, můžete se inspirovat italskou kuchyní. Její součástí je tzv. peperonata, která se kromě papriky, rajčat, cibule a vejce připravuje také z česneku a bazalky, a servíruje se s těstovinami.
Máte rádi pikantní pokrmy? Připravte si maďarské lečo! Budete na něj potřebovat:
Postup přípravy je rychlý a jednoduchý:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě