Výborná domácí huspenina
Přidáno: 16.11.2018
U nás se toto jídlo jmenuje huspenina, někdo tomu říká aspik a viděla jsem už i názvy sulc a studená. V mém okolí se v každé rodině vaří huspenina jinak. Někdo vaří huspeninu jen ze surových kůží a noh, já kombinuji syrové maso s uzeným a například moje tchyně vaří huspeninu pouze z uzeného masa. Huspenina se u nás kdysi dělala jen v zimě po zabijačce, když jsme měli domácí uzené maso. Pamatuji se, jak moje babička vždy postavila velikánský hrnec plný kůží a masa na sporák, ve kterém se topilo dřevem a celý den pomaličku vařila. Teď vařím huspeninu už jen z koupených surovin, proto jsem si tento rodinný recept upravila podle svých představ, ale vy si huspeninu klidně můžete vařit i těm pomalým starodávným způsobem ... Autor: Janaha
Čas přípravy 20 min
ZOBRAZIT RECEPT Křehké vanilkové rohlíčky s mandlemi
Přidáno: 15.11.2018
Tyto mandlové rohlíčky jsou díky škrobové moučce v těste krásně křehké ... Nepoužívám formu, tvaru ručně. Je to pro mě relax, takže si to velmi užívám. Miluji vánoční pečení a hlavně miluji rohlíky na jakýkoliv způsob. Mé oblíbené jsou ještě makové. Je to trochu netradiční kombinace, ale velmi chutná. Doporučuji vyzkoušet. Autor: Janaha
Čas přípravy 25 min
ZOBRAZIT RECEPT Hrnkový koláč s jablky a drobenkou
Přidáno: 30.7.2018
Jablečných koláčů nikdy není dost. Náš oblíbený hrnkový jablečný koláč s drobenkou. Objem hrnku, který používám na pečení je 250 ml. Koláč jsem pekla na menším plechu 35 x 25cm, výška 4cm. Do těsta (i do posypu) doporučuji použít krupicový cukr, je jemnější než krystalový a v obchodech ho dnes již běžně dostat koupit. Pokud máte kyselé jablka můžete do posypu přidat o trochu více cukru. Autor: Janka
Čas přípravy 20 min
ZOBRAZIT RECEPT Slané sýrové tyčinky s bylinkami
Přidáno: 30.7.2018
Chutné malé slané sýrové jednohubky s čerstvými bylinkami. Jen tak k vínku pro návštěvu, nebo i na letní grilovačku. Já jsem je připravila na zmíněnou grilovačku. Dokud se peklo maso a grilovala se zelenina, každý samozřejmě okusil i moje nové výtvory co se týče sladkého i slaného. Pochvalovali si tyto tyčinky, které jsem určitě nedělala naposled. Autor: Janka
Čas přípravy 15 min
ZOBRAZIT RECEPT Babiččiny koblihy
Přidáno: 17.1.2018
Věděli jste, že pokud do těsta na koblihy zamícháte rum, nebudou pít olej při smažení, tím pádem budou mnohem méně mastné. Rum zabraňuje nasáknutí oleje do těsta a koblihy jsou mnohem chutnější a nezatěžují tak žaludek. I když řekněme si pravdu, toto jídlo je velmi těžké, ale naše babky ho dělali s takovou láskou, že jsme jim nemohli odolat. Nebíčko v tlamičce, dokonce mi ani džem, ani povidla, ani posyp moučkovým cukrem nechybí. Autor: Janka
ZOBRAZIT RECEPT
Kremrole s jahodovou pěnou
Přidáno: 13.12.2017
Kremrole nebo šamrole nebo prostě trubičky z listového těsta s jahodovou pěnou. Jahodovou pěnu dělávám i na domácí koblihy. Máme ji velmi rádi, je sice extrémně sladká, ale velmi chutná a někdy ten cukr musíme doplnit, tak jedině takto. Nejlepší jsou hned po upečení, ale i druhý den jsou stále dobré. Ty, které nestihneme sníst, skladuji samozřejmě v chladničce. Po naplnění je nedávám hned do chladničky, ale nechám je nejdříve volně vychladnout v kuchyni na stole. Autor: Janka
ZOBRAZIT RECEPT
Oříšky s kávovým krémem
Přidáno: 30.11.2017
Naše oblíbená vánoční cukrovinka. Recept je po babičce, jen já jsem si do nádivky přidala kávu. Opravdu to udělalo mnoho, jsou bombastické. Je s tím sice hodně práce, natlačit těsto do formiček, upéct, vyklopit, každý kousek naplnit krémem. Ale tak já to dělám ráda a přidám ještě kousek mé lásky, aby byly chutnější. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Trubičky z listového těsta - kremrole
Přidáno: 28.11.2017
Jednoduché a rychlé kremrole z listového těsta plněné bílkovým sněhem. Bílkový sníh už dělám asi 10 let stejný, nikdy neubírám cukr ani neměním za třtinový nebo hnědý. Vždyť pokud si dám pár trubiček na vánoce, tak se celý svět nezhroutí. Vzhledem k tepelně neupraveným bílkum doporučuji kremrole co nejdříve sníst :). Já osobně mám respekt před jídly ze syrových vajec a toto je jeden z mála receptů, kde je používám, i to jen proto, že mám své domácí vajíčka, protože dělat zákusek z kupovaných syrových vajec bych asi neriskovala. Pokud si netroufáte použít syrová vajíčka, najděte si raději recept, kde se bílková pěna šlehá nad párou. Já dělávám většinou takto, je to rychlejší a výsledný efekt je skoro stejný :) Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Čokoládová pěna se smetanou a čerstvým ovocem
Přidáno: 23.11.2017
Pokud nemáte chuť péct, tak připravte rychlý dezert, který je plný těch nejlepších chutí. Ty nejlepší chutě u nás doma je chuť čokolády, šlehačky a samozřejmě čerstvého ovoce. Pokud nemám čerstvé ovoce zvyknu dávat i mražené, které jsem si odložila ještě během sezóny, abych nemusela kupovat teď v zimě to umělé ovoce ze supermarketu. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Jednoduchá karamelová poleva z cukru, smetany a másla
Přidáno: 23.11.2017
Jednoduchá a rychlá karamelová poleva, jen tak na mlsání nebo i jako topping na zákusky, zmrzlinu a různé poháry. Obvykle tuto polevu dělávám na tvarohové řezy, kde v základem receptu je uvedena citrónová, ale s touto nám to chutná mnohem více. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Domácí hroznový džem
Přidáno: 20.10.2017
Hroznový džem, jak ho dělám já ... Pokud jste ho ještě nedělali, určitě vyzkoušejte. Chuťově je fantastický, avšak tento džem není vhodný k plnění koláčů a buchet, protože vytéká. Je to spíše džem na natírání, např. vánočního cukroví, do zákusků nebo chleba .. Nyní je i sezóna, takže šup vše posbírat a zužitkovat. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Bábovka s vaječným likérem
Přidáno: 20.10.2017
Po Vánocích nám zůstal vaječný likér, tak co s ním ... no přece do bábovky s ním :) Ano já vím, Vánoce již byly dávno a už jsou za dveřmi další, ale likér zůstal beze změny, byl vynikající a tak šup s ním do sladkého dezertu. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Kokosové věnečky bez vajíčka nejen na Vánoce
Přidáno: 25.9.2017
Pokud máte v oblibě vánoční cukroví s kokosem, můžete vyzkoušet. Já je peču nejen na Vánoce, ale i během roku. Jsou fantastické, jen ta dnešní cena másla je hrozná. Někdo máslo zaměňuje za ztužený tuk a také si je chválí, asi budu muset vyzkoušet i já. Případně si vyrobit vlastní máslo ze smetany a pak to co zůstane zpracovat dál. Zabiju tak dvě mouchy jednou ranou. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Legendární jablkový koláč našich babiček
Přidáno: 25.9.2017
Jednoduchý a hlavně velmi tradiční recept na jablečné pité, které nikdy nezklame žádného mlsouna. Miluji tradiční recepty, které mají svou minulost. Tento recept mi dala ještě moje mamka. Já jsem si ho trochu upravila a do těsta přidávám namísto mléka bílé víno, kterého je tam sice málo, ale někde jsem četla, že bílé víno tyto těsta dokonale zjemní. A je to pravda.
ZOBRAZIT RECEPT
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Přidáno: 21.8.2017
Starý klasický recept na švestkové koule z bramborového těsta ... je to recept, který dělávám celé roky jen "od oka", takže množství surovin jsou pouze orientační ... Zvyknu ovoce zaměnit podle toho, co právě doma máme. Například meruňky, a dělaala jsem také i z borůvek a malin. Jedny byli lepší než ty druhé. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Kvašené okurky - rychlé
Přidáno: 15.8.2017
Tyto rychle kvašené okurky se u nás v rodině dělají už celá desetiletí. Z dětství se pamatuji, že babička je dělala do velkého starého (snad i 15 litrového hrnce), který již vyřadila z kuchyně (používal se už jen na tyto kvašené okurky) a starký je každý den chodil tajně ochutnávat, že či už jsou :) . A když zahlásil, že už jsou, tak milé okurky i s hrncem putovaly do studené komory, aby se zastavilo kvašení. Já dávám okurky kvasit do velkého poháru ale pokud chcete, můžete zkusit i ten "babiččin hrnec" :)
ZOBRAZIT RECEPT
Meruňkový koláč (bublanina) s mákem
Přidáno: 22.6.2017
Při tomto koláči jsem se inspirovala svým vlastním receptem ještě z minulého roku :) ... ano, i to se dá :)). Vyměnila jsem mouku a škrob, dala více cukru a máku, vynechala jsem nastrouhanou citronovou kůru a změnila ovoce. Pokud chcete, vyzkoušejte ... Je výborný a samozřejmě se dá udělat prakticky s jakýmkoli ovocem. Jelikož je nyní sezóna jahodová, třešňová, broskvová, meruňková, rybízová je jen na vás jaké ovoce použijete. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Cuketové halušky - skvělá příloha
Přidáno: 22.2.2017
Tyto cuketové halušky jsem objevila teprve nedávno na internetu a musím říct, že je to jeden z těch geniálně jednoduchých receptů, které dokážou opravdu příjemně překvapit. Skvělá obměna klasické přílohy, klasických halušek pouze z mouky a vody nebo z brambor. Zkuste k masu s omáčkou, cuketu velmi není cítit, takže kdo neví, že do receptu šla nastrouhaná cuketa, ani ji neobjeví. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Tvarohové koblihy bez droždí
Přidáno: 25.1.2017
Tvarohové koblihy bez použití droždí, čili nemusíte čekat, dokud vám těsto vykyne. Můžete je dělat během celého roku, nejen během masopustu. Je to sice kalorické jídlo, ale radím ho mezi ty jednodušší recepty, při kterých nemusím strávit spoustu času v kuchyni. Tvaroh je nejlepší použít hrudkovitý, dělala jsem už i s jemným tvarohem, protože jsem doma neměla jiný, ale nebylo to velmi dobré. Sníst se to dalo, ale příště půjdu raději do obchodu. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Nepečené ovocné řezy s tvarohovou pěnou
Přidáno: 24.1.2017
Další skvělý recept z mé kuchařské knížky. Přemýšlela jsem jak zužitkovat ovoce z mrazáku, tak jsem vymyslela tento nepečený tvarohový řez, který je tak dobrý, že ho připravte rovnou z dvojité dávky. Na dno plechu jsem naskládala sušenky, aby byly řezy pevnější, ale není to podmínkou. Už jak chcete vy. Můžete použít i dětské pikšóty nebo nic, ale v tom případě nezapomeňte vyložit formu potravinářskou fólií, abyste věděli celý koláč vybrat a až pak můžete krájet. Vrchní poleva je připravena ze sirupu a pudinkového prášku. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Vanilkové makové rohlíčky
Přidáno: 20.12.2016
Velmi zajímavý starodávný recept z mé sbírky, vhodný zejména pro milovníky máku :) Pokud chcete obměnit své tradiční vánoční cukroví něčím novým, vyzkoušejte k vanilkovým těstu přidat mák. Vzniknou vám tak makové vanilkové rohlíčky, které chutnají opravdu fantasticky. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT
Bábovka z jednoho vajíčka (s majonézou)
Přidáno: 23.11.2016
Bábovka z jednoho vajíčka se zajímavou a netradiční surovinou, majonézou. Historie těchto receptů sahá někde do minulého století, kdy v poválečném období byl nedostatek surovin a vynalézavé hospodyňky začali do těsta na koláče, jako náhradu za vejce a tuk přidávat hotovou majonézu, která vlastně také obsahuje vajíčka a tuk. Autor: Janaha
ZOBRAZIT RECEPT