NejRecept.cz Polévky Husté polévky Houbová a Žampionová polévka Máčanka ze sušených hub mé babičky od Rusnáků. Typické jídlo, které nechybí na žádném východním stole.
Máčanka ze sušených hub mé babičky od Rusnáků. Typické jídlo, které nechybí na žádném východním stole.
Recept Máčanka ze sušených hub mé babičky od Rusnáků. Typické jídlo, které nechybí na žádném východním stole.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mishenka Mishenka    ·   17.8.2023

Máčanka ze sušených hub mé babičky od Rusnáků. Typické jídlo, které nechybí na žádném východním stole.

U tohoto klasického pokrmu si vždycky vzpomenu na svou babičku, která vařila máčanku ve velkém hrnci. A samozřejmě byla vždycky nejlepší.

30 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
500 ml
šťáva z kysaného zelí
500 ml
voda
5 ks
stroužek česneku
4-5 hrstí
sušené houby
2 ks
bobkový list
5-7 ks
celý pepř
250 ml
smetana na vaření
1 lžíce
vepřové sádlo
1 ks
cibule
podle chuti
sůl
podle chuti
ocot
podle chuti
cukr
na zahuštění
mouka
Postup receptu
Vytisknout
  1. V malém hrnci dejte sušené houby, nakrájenou cibuli a lžíci sádla vařit do vody. Vařte asi 30 minut, dokud se voda neodpaří.
  2. Ve větším hrnci spolu uvaříme šťávu z kysaného zelí, vodu, bobkový list, 3 stroužky česneku, které nařízneme, bobkový list a pepř. Necháme bublat asi 10 minut a vybereme koření.
  3. Do vody přidejte 2 prolisované stroužky česneku a přiveďte k varu.
  4. Přidáme mouku smíchanou s vodou na zahuštění a necháme chvíli povařit.
  5. Přidáme smetanu na vaření a houby a přivedeme k varu.
  6. Nakonec dochutíme solí, cukrem a octem a podáváme s chlebem a smaženou cibulkou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář