Dýňové cupcakes se skořicovým krémem

Podzim klepe na dveře a s ním i dýňová sezóna :) Jsem moc ráda, že dýně už není nic mimořádného v našich kuchyních. Je to úžasná surovina, která se dá využít na mnoho způsobů. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 22.9.2016
Kategorie: Moučníky
Dýňové cupcakes se skořicovým krémem

Suroviny

Na 12 ks cupcakes si připravte:
1 hrnekmouky (hladká a polohrubá 1:1)
1 lžičkaprášku do pečiva
1/2 lžičkyjedlé sody
špetkasoli
1 lžičkaskořice
1/2 lžičkymletého zázvoru
1/2 lžičkymletého nového koření
1/4 lžičkymuškátového oříšku
1 hrnekdýňového pyré
1 hrnekcukru
1/2 hrnkurostlinného oleje
2 ksvejce
1 lžičkavanilkového extraktu
1/2 hrnkujemně sekaných vlašských ořechů (klidně můžete vynechat)
Skořicový krém:
400 gsmetanového jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10% tuku)
230 gsmetany ke šlehání nim. 33% (ideálně 40%)
3 lžícecukru krupice
1/2 lžičkyskořice

Postup přípravy

  1. Jako první bude potřeba připravit dýňové pyré, můžete i den předem. Očištěnou a nakrájenou dýni uvařte v páře do měkka, pak rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.
  2. Formu na muffinky vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 170 stupňů.
  3. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
  4. Ve větší míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošlehejte. Přidejte prosátou mouku s kořením a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přisypte ořechy.
  5. Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct na 22 - 25 minut. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 
  6. Než cupcakes vychladnou, připravte si krém. Kdo viděl můj recept na banánový dort, krém mu bude určitě povědomý. Je totiž úplně stejný, jen v menším množství. Na základ krému můžete použít smetanový jogurt, zakysanou smetanu nebo kombinace obou. Důležité je aby vše bylo s vyšším obsahem tuku, protože jogurt se nechá vykapat a pokud by obsahoval hodně vody, po vykapání ho moc nezbude. Po zkušenostech některých z Vás vynechte v tomto případě jinak moc dobrý selský jogurt Hollandia a jemu podobné. 
  7. Jogurt nebo zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha. Nejlepší zkušenosti mám se 40% smetanou od Kunína. Díky vyššímu obsahu tuku je hustá, po našlehání je krásně pevná a drží tvar. 
  8. Vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneste na cupcakes. Můžete ozdobit ořechy nebo třeba malými dýněmi z marcipánu, když už bude ten Halloween :)

Můj blog: Vikendove peceni