Jemné, nadýchané a měkkoučké vánočky

Jemné, nadýchané a měkkoučké pečivo vhodné k snídani. Potíráme máslem a džemem. Autor: Ivetussinka

Přidal:Ivetussinka, 18.6.2015
Kategorie: Moučníky
Jemné, nadýchané a měkkoučké vánočky

Suroviny

Těsto:
500 ghladké mouky
30 gdroždí
170 mlmléka
100 mlsmetana
20 gmáslo
1 ksvejce
3 lžícecukr krupice
1/2 lžičkysůl
podle chutihrozinky
Na posypání:
mandle
žloutek na potření vánočky

Postup přípravy

  1. Ohřejeme si mléko přidáme cukr krupici a droždí a necháme si takto připravit kvásek.
  2. V druhé misce si smícháme mouku, smetanu, máslo, hrozinky a sůl. Přidáme hotový kvásek a vymícháme těsto. Necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  3. Na pomoučněném vále si potom těsto rozdělíme na 3 části a pleteme vánočky (já pletu ze 6 pramenů) potom dáme na plech potřeme žloutkem a můžeme posypat mandlami. Pečeme při 170 st. C do zlatova. Dobrou chuť!