Křehké rohlíčky se zakysanou smetanou

Jednoduché a rychlé křehké rohlíčky. Recept mám od mé maminy a je určitě pořádně starý. Pamatuji se jako tyto rohlíčky dost často dělala, když jsem byla malá ... Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 5.10.2016
Kategorie: Moučníky
Křehké rohlíčky se zakysanou smetanou

Suroviny

Těsto:
450 ghladká mouka
250 gmáslo
200 mlzakysaná smetana
špetkasoli
Náplň:
ořechová, maková, povidla (cokoliv, co máte rádi)

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny ručně smícháme v misce (máslo musí být studené) a na pomoučeném vále vytvarujeme bochník. Těsto se trochu hůře zpracováva a dost se lepí, ale na pomoučeném vále se to upraví.
  2. Pomoučený bochník pak zabalím do průsvitné kuchyňské fólie a dám nejméně na 12 hodin (nejlépe přes noc) do chladničky. Druhý den těsto na pomoučeném vále rozdělím na 8 stejných částí, z nichž vytvarujeme malé bochánky. Každý rozválíme do kruhu (přibližně velikosti dezertního talíře), rádýlkem rozdělím na 8 trojúhelníků. Na širší kraj trojúhelníku dám trochu náplně a vytvářejí růžek (rolujeme ze širší strany).
  3. Rohlíčky kladu na plech vyložený papírem a když jsou všechny hotové, tak je upeču dorůžova. Pekla jsem na 180 ° asi 15 minut do světlehnědá (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).
  4. Ještě teplé rohlíčky obalím v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
  5. Poznámka: Do těsta nejde žádný cukr, kypřící prášek ani vejce. Rohlíčky se před pečením ničím nepotírají. Ty na foto jsou plněné s ořechovou nádivkou. Rozdrcené vlašské ořechy jsem přelila vařící vodou (můžete i mlékem), tak aby nádivka nebyla velmi řídká, osladila (dle chuti) a ještě krátce povařila do zhoustnutí a nechala vychladnout. Stejně dělám i makovou nádivku.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne