Květákový nákyp se sýrem a šunkou

Vynikající slaná dobrota, kterou můžete podávat i na snídani i na večeři. Pokud nemáte květák, klidně můžete použít brokolici.

Přidal:admin, 3.7.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Květákový nákyp se sýrem a šunkou

Suroviny

Potřebujeme:
600 gkvětáku (použít můžete po 300 g brokolice a květáku)
150 gkvalitní šunky
100 gtvrdého sýra
250 mlmléka
250 gstrouhanky
4 ksvajíčka
1 lžičkunastrouhaného křenu
sůl
mletý bílý pepř
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání

Postup přípravy

  1. Květák nožíkem nadělte na růžičky a povařte ho ve vroucí vodě nebo šetrně v páře přibližně 5 - 6 minut.
  2. Mezitím nakrájejte šunku na kostičky a sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve větší misce rozšlehejte vajíčka, přidejte mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr.
  3. Uvařený květák vidličkou částečně rozmačkejte a přimíchejte do směsi. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby na 175 stupňů. Za občasného kontrolování pečte 50 - 60 minut.
  4. Nákyp můžete servírovat s dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jako za tepla, tak i za studena, doplnit můžete čerstvou zeleninu nebo salát.

Tip: Strouhanku v náplni můžete nahradit i polohrubou moukou smíchanou se štipkou prášku do pečiva. Nákyp tak bude po upečení ještě prevzdušnenejší. Dobrou chuť !!!

Zdroj: Vaření s Tomem