Kynutý makový květ

Kynuté koláče jsou velmi oblíbené v každé domácnosti. Připravte si netradičně tradiční makový závin ve tvaru velkého květu.

Přidal:admin, 18.11.2014
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Kynutý makový květ

Suroviny

SUROVINY NA 20 PORCÍ (2 ks makových květů):
500 ghladká mouka speciál
40 gčerstvé droždí
3 lžícemoučkový cukr
350 mlvlažné mléko
3 lžíceolej
50 gmáslo
1 ksvejce
špetka sůl
NÁPLŇ:
20 lžicmletý mák
10 lžicmoučkový cukr
2 ksvanilkový cukr DrOetker
200 mlhorké mléko
trochu skořicový cukr DrOetker
trochu citronová kůra nastrouhaná
Na potření:
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Těsto: připravíme si kvásek ze 100 ml vlažného mléka, kávové lžičky cukru, droždí a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme olej, změklé máslo, sůl, zbytek cukru, vejce, vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka podle potřeby. Uhněteme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Náplň: mák, cukr, vanilkový cukr, skořicový cukr, citronovou kůru zalijeme horkým mlékem, rozmícháme a necháme vychladnout.
  3. Postup: těsto po vykynutí rozdělíme na polovinu. Rozválíme a každou potřeme polovinou náplně. Svineme na roládu, konce odkrojíme. Přendáme na plech vyložený papírem a spojíme do kruhu. Dokola každé 2 cm nakrojíme do 2/3 směrem dovnitř, čili neprekrojíme celkem. Každou část přetočíme o 90 °, jak je to na fotografii. Tím vytvoříme květ. Odřezky konce vložíme do středu koláče.
  4. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme cca 20 minut podkynout. Pečeme při teplotě 180 ° C. Teplota je orientační, každý se musí řídit svou troubou. Necháme vychladnout posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Náplň si můžeme připravit např. ořechovou, tvarohovou, kakaovou podle své chuti. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé pekařky - Blazena Sadovska