Propletené bochánky s mákem

Nadýchané kynuté těsto, nádivka z máku s chutí skořice a citrónové kůry. Ke kávě jako stvořené.

Přidal:admin, 12.9.2015
Kategorie: Moučníky
Propletené bochánky s mákem

Suroviny

Nádivka:
220 gmletý mák
125 mlhorké mléko
100 mlolej
80 gkr. cukr
1/2 lžičkyvanilkový cukr
špetkasůl
1 Lžícerum
1 lžícecitronová šťáva
1/2 lžičkycitronová kůra
1/4 lžičkyskořice
Kynuté těsto:
450 ghladká mouka
1/2 kostkadroždí
270 mlmléko
50 mlolej
1 ksvejce
40 gkr. cukr
Vrch:
celý mák
žloutek + voda/mléko

Postup přípravy

  1. 100 ml mléka ohřejeme, přidáme cukr a mícháním ho rozpustíme. Když se cukr rozpustil, přidáme droždí a necháme chvíli odstát, aby vzešel kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout. Trvá to cca 1 hodinu.
  3. Z kynutého těsta oddělujeme menší části, které rozválíme do tvaru obdélníku, do středu dáme makovou nádivku, kterou jsme připravili smícháním všech surovin. Těsto srolujeme do role. 2 role zapleteme do copu a cop stočíme do kruhu. Kolečka ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a necháme je zakryté kynout půl hodinu.
  4. Vrch potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali lžíci vody nebo mléka a posypeme celým mákem. Pečeme při teplotě 200 stupňů do zlata. Dobrou chuť!

Zdroj: Povar