Rýžový nákyp s meruňkami

U nás je dnes starý, dobrý a poctivý rýžový nákyp s ovocem. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 16.4.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Rýžový nákyp s meruňkami

Suroviny

1 hrnek(250ml) rýže arborio
2 hrnkymléka
1/2 lžičkysoli
1 lžičkamásla
1 ksvanilkový lusk
Dále budeme potřebovat:
100 gmásla
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce
1 bal.vanilkový cukr
1 sklenici nebo plechovku kompotovaných meruněk (500 g)
A ještě:
4 ksbílky (když máme jen dva, nic se neděje)
1 bal.vanilkový cukr
3 lžícekrupicového cukru
špetičkasoli

Postup přípravy

  1. Rýži propláchneme a necháme okapat v sítku. Vanilkový lusk rozřízneme podélně a lžičkou vydlabeme semínka. Do hrnce dáme mléko, máslo, vanilkovou dřeň i lusk, rýži a sůl. Uvedem k varu a na mírném plameni pak vaříme cca 20 minut. Vytáhneme vanilkový lusk a necháme hmotu zcela vychládnout.
  2. Změklé máslo vyšleháme s cukry. Přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Žloutkovou hmotu přidáme k chladné rýžové kaši a řádně promícháme. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme oříškem másla a polovinu rýžové hmoty rozložíme na dno pekáčku (misky). Okapané meruňky poklademe těsně vedle sebe a na ně rozetřeme druhou polovinu rýžové hmoty. Dáme do trouby vyhřáté na 200 st. a 20 minut zapékáme.
  3. Bílky spolu se solí vyšleháme dotuha. Pak po částech přidáváme cukry a dále šleháme, dokud se nám netvoří sněhové špičky. Až nám nákyp zrůžoví, vytáhneme jej z trouby a bílkovou hmotu pomocí stěrky rozetřeme na jeho povrch. Vložíme zpět do trouby a zapékáme cca 10 minut do zrůžovění sněhu.

Autor: Naďa I. (Rebeka)