Tradiční smažené koblihy

Výborné měkkoučké a nadýchané koblihy jako od babičky. Hotové naplníme nebo natřeme meruňkovým džemem a posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť! Autor: Gaštanka

Přidal:Gaštanka, 26.2.2015
Kategorie: Moučníky, Hlavní jídla
Tradiční smažené koblihy

Suroviny

Budeme potřebovat:
500 ghladká mouka
3 ksžloutky
300 mlmléka
30 gčerstvé droždí
40 gmáslo
2 lžícekr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
1/2 kscitron - kůra
2 lžícerum
špetkasůl
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
meruňkový džem

Postup přípravy

  1. 100 ml mléka si ohřejeme, přidáme kr. cukr a čerstvé droždí. Necháme si připravit kvásek.
  2. Mouku, žloutky, 200 ml mléka, měkké máslo, 1 bal. vanilkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a 2 lžíce rumu si smícháme v misce, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě, zakryté odpočívat cca 50 minut.
  3. Po uplynutí doby těsto znovu zpracujeme a znovu ho necháme odpočívat 20 minut na teplém místě.
  4. Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučeném vále a pohárem, který si předem namočíme ve studené vodě vykrajujeme malé koblihy. Do středu každé koblihy si uděláme dírku a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran.
  5. Následně je ukládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Do dírky lžící navrstvíme džem a posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!