Vídeňský jablečný koláč

Jablečná pochoutka, vhodná na jakoukoliv párty nebo oslavu. Velmi dobrý vídeňský jablečný koláč. Mňam!

Přidal:admin, 3.2.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Vídeňský jablečný koláč

Suroviny

Budeme potřebovat:
150 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
120 gpolohrubá mouka
120 gmáslo
3 ksvejce
200 gmoučkový cukr
700 gjablka
300 mljablečná šťáva
2 lžícecitronová šťáva
100 mlvoda
50 gkukuřičný škrob
½ lžičkyskořice
50 gnasekané mandle
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Mléko si dáme ohřát na oheň, přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr (100 g). Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo (60 g). Když máme máslo rozpuštěné, přidáváme postupně mouku (60 g). Do této hmoty přidáme teplé mléko a mícháním hmotu spojíme - hrnec máme stále na mírném ohni.
  2. Husté těsto odstavíme a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme jeden žloutek po druhém a za každým důkladně vymícháme. Bílky si vyšleháme na tuhý sníh a přidáme ho do žloutkové hmoty. Jemně spojíme.
  3. Takto připravené těsto si navrstvíme na plech (24 x 26 cm), který jsme si vystlali papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu 25 - 30 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
  4. Jablka si očistíme a nakrájíme. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  5. Ve vodě a jablečné šťávě si rozděláme škrob, skořici a vaříme do zhoustnutí (cca 3-5 minut). Přidáme jablka a spojíme. Ještě horkou jablečnou hmotu navrstvíme na upečený korpus a necháme vychladnout.
  6. Máslo (60 g), moučkový cukr (100 g) a mouku (60 g) si smícháme - připravíme si drobenku. Ke konci míchání přidáme i mandle. Takto připravenou drobenku si navrstvíme na plech, který jsme si vyložili papírem a pečeme v troubě do zlata při teplotě 200 stupňů - občas můžeme promíchat. Upečenou drobenku si za pomoci válečku na těsto rozdrtíme a posypeme na jablkovou náplň. Poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Koolinar