Jak vyčistit staré, zanesené kovové hrnce, pánve nebo plechy za pár kaček

Hrnce, pánve, dokonce i některé plechy, které jsou zaneseny tak, že byste nepředpokládali, že je ještě někdy využijete, se budou lesknout a budou znovu na běžné používání v kuchyni.

Přidal:admin, 15.1.2016
Kategorie: Tipy a triky
Jak vyčistit staré, zanesené kovové hrnce, pánve nebo plechy za pár kaček


Téměř každá hospodyňka má v kuchyni pár starých kovových hrnců a pánví, které jsou zaneseny a klasickým způsobem je nevědí vyčistit, proto je obvykle vyhazují a nahrazují novými teflonovými či keramickými pánvemi, které stojí dost peněz a nevydrží tak dlouho, jak vydržely ty, které se prodávaly za časů našich mám a babiček. Proto je nevyhazujte, ale vyčistěte.

Jednoduchý "recept" na emulzi, která pomůže tento kuchyňské nádobí vyčistit se skládá pouze ze tří surovin, které se dají jednoduše a za levný peníz koupit v obchodě.

Budeme potřebovat:

---> 1 lžíce jedlá soda

---> 1 lžička tekutý prostředek na mytí nádobí

---> 2 lžíce peroxid vodíku

 
Jedlou sodu, tekutý prostředek na mytí nádobí a peroxid vodíku smícháme v malé misce. Mícháme, dokud nedostaneme hmotu, která se podobá klasické vyšlehané šlehačce - tuhá pěna. Pokud se vám nedaří vymíchat pěnu, přidejte více peroxidu vodíku.

Emulzi naneseme na povrch hrnce nebo pánve a necháme chvíli stranou stát, aby emulze začala pracovat. Jedlá soda změkčí nečistotu a bude jednodušší vyčistit celý povrch hrnce nebo pánve. Po chvilce hrnec omyjeme houbou a následně ještě opláchneme pod tekoucí vodou (můžeme umýt klasickým saponátem).

Hrnce, pánve, dokonce i některé plechy, které jsou zaneseny tak, že byste nepředpokládali, že je ještě někdy využijete, se budou lesknout a budou znovu na běžné používání v kuchyni.

Zdroj: Vk