NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Banánové řezy (dort) s kondenzovaným mlékem a šlehačkou
Banánové řezy (dort) s kondenzovaným mlékem a šlehačkou
Recept Banánové řezy (dort) s kondenzovaným mlékem a šlehačkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Lacusin

Kondenzované mléko je oblíbenou surovinou v zákuscích, či jiných sladkých dezertech. V kombinaci s banánem dodává sladkému pokušení lahodnou chuť. V původním receptu se to připravovalo v klasickém plechu, já jsem koupila kulatou formu, tak vznikl z toho krásný mini kulatý dort. A ještě i banány jsou ohnuté, takže skvěle vyplnili prostor uvnitř. Autor: Lacusin

Lacusin Lacusin    ·   15.10.2014

Banánové řezy (dort) s kondenzovaným mlékem a šlehačkou

Kondenzované mléko je oblíbenou surovinou v zákuscích, či jiných sladkých dezertech. V kombinaci s banánem dodává sladkému pokušení lahodnou chuť. V původním receptu se to připravovalo v klasickém plechu, já jsem koupila kulatou formu, tak vznikl z toho krásný mini kulatý dort. A ještě i banány jsou ohnuté, takže skvěle vyplnili prostor uvnitř. Autor: Lacusin

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

250 g
polohrubé mouky
125 g
másla
1 ks
vejce
1 ks
žloutek
25 g
kr. cukru

Krém:

1 ks
kondenzované mléko (plechovka)
100 g
másla
1 lžičku
instantní kávy
1 lžičku
moučkového cukru
3-5 ks
banánů
2 bal.
šlehačky
Postup receptu
Vytisknout
  1. Mouku prosejeme, nakrájíme do něj na kostičky máslo a přisypeme kr. cukr. Vše spolu smícháme pomocí mixéru dokud nedostaneme těsto hladké konzistence.
  2. Mixér zapneme na nízké otáčky a začneme přidávat 1 celé vajíčko a 1 žloutek. Těsto se nám začne shromažďovat do kuličky. Pokud je těsto drobivé, nalijeme 1 PL studené vody a tak se těsto znovu dostaneme do kulatého tvaru.
  3. Kuličku těsta si zabalíme do fólie a necháme v chladničce odstát minimálně 30 minut.
  4. Po odležení těsta ho vyjmeme a rozválíme do tvaru pekáčku. Pekáček si předem vymažeme máslem. Okraje na formě si můžeme pomocí válečku pěkně oříznout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme formu s těstem a pečeme 15 minut. POZOR! Nezapomeňme si na těsto, které jsme pěkně vložili do formy vložit pečící papír a jemně zatížit nějakou luskovinou (jednoduše ji vysypeme na pečící papír), aby nám těsto nenafúklo. Po upečení vysypeme luštěninu, odstraníme i pečící papír a necháme vychladnout.
  5. Kondenzované mléko v plechovce jsme si uvařili ve vodě po dobu 3,5 hodiny (dnes jde koupit již karamelové). Pokud máte rádi salkové zákusky a děláte je často, klidně si můžete uvařit i několik plechovek najednou. Jedna uvařená plechovka salka Vám vydrží i 3 měsíce. V misce si rozšleháme máslo do pěny a postupně přimícháváme vychlazené kondenzované mléko. Nemícháme dlouho a dbáme na to, aby kondenzované mléko bylo studené - v případě, že to není splněno, může Vám krém zřídnout. Pokud máme spojené kondenzované mléko s máslem, můžeme potřít upečené těsto.
  6. Na navrstvené salko naskládáme banány.
  7. Vyšleháme si šlehačky, přidáme 1 lžičku moučkového cukru a 1 lžičku rozpustné kávy pomocí mixéru. Necháme pěkně schladiť v chladničce.
  8. Šlehačku dáme do cukrářského sáčku a navrstvíme ji na banány. Vrch můžeme posypat kávou, čokoládou nebo grankem, to už každý přizpůsobí svým chutím.
  9. Před podáváním ještě necháme v lednici minimálně hodinu odstát, aby se nám lépe krájelo. Dobrou chuť.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář