Dukátové buchtičky s banánovým krémem

Můj chlapeček je asi ještě větší rebel než jsem já. Taky pořád zkouší, jestli by se ta zavedená a lety zakořeněná pravidla nedala porušit. Prostě se nadchl pro myšlenku, že by krém k buchtičkám přeci nemusel být jen vanilkový... :D :D :D Autor: Danka

Přidal:Danula Vašíčková, 17.5.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Dukátové buchtičky s banánovým krémem

Suroviny

Těsto:
125 ghladké mouky
125 gpolohrubé mouky
15 gkrystalu
15 gčerstvého droždí
100 mlvlažného mléka
1/2 lžičkysoli
1 lžičkasušené citronové kůry
2 ksžloutky
30 grozpuštěného másla
Krém:
600 mlmléka
100 mlsmetany ke šlehání
5 lžickrystalu
1 velký panákrumu
1 bal.pudinkový prášek (já na synovo přání použila banánový)

Postup přípravy

  1. Do hrnečku s teplým mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr a lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy vsypeme obě mouky (samozřejmě lze péct jen z hladké), sůl a citronovou kůru, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a umícháme hladké nelepivé těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout i s mísou v igelitovém pytli, poté vyklopíme na pracovní desku, rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme dlouhého hada a nakrájíme na malé kousky.
  3. Ty vsypeme do menšího pekáčku (28x22cm), kam jsme vlili rozpuštěné máslo (asi 50g), pěkně všechny buchtičky promastíme ze všech stran (použijeme štětec, mašlovačku nebo vlastní ručičky) a urovnáme tak, aby buchtičky ležely pěkně vedle sebe, vložíme opět do igelitového pytle a necháme pěkně vykynout (asi 45 minut).
  4. Pečeme 30 minut na 160 stupňů a ihned po vytažení z trouby ještě lehce potřeme máslem.
  5. Krém:
    Vše smíchat a uvařit řídký pudink. Rumu se nebojte, jídlo je sice určeno pro děti, ale varem se alkohol odpaří a zůstane jen aroma.