Koláč z kynutého těsta s masovou nádivkou

Před pár dny jsem viděla tento koláč někde na internetu, volal se pokud si dobře pamatuji koláč chrizantéma a velmi mě zaujal, proto jsem se rozhodla vyzkoušet ho. Koláč je sice časově náročnější, ale pokud máte čas, proč nevyzkoušet něco nového. S těstem se pracovalo skvěle. Je pružné, elastické. Po upečení je koláč nádherně měkký a je velmi chutný. Zasytí i na celé odpoledne. Autor: Adkas

Přidal:, 18.2.2017
Kategorie: Dorty, Hlavní jídla
Koláč z kynutého těsta s masovou nádivkou

Suroviny

Těsto:
500 gpolohrubá mouka
1 lžičkusůl
125 mlmléka
1 PLkr. cukr
1 bal.sušené droždí
125 mlkefír
1 ksvejce
8 PLolej
Náplň:
400 gmleté ​​maso
80 mlmasový vývar
1 kscibule
2 stroužkyčesnek
50-70 gtvrdý sýr
podle chutisůl a pepř
Na potření:
1 ksžloutek
1 PLmléko

Postup přípravy

  1. Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kefír, kvásek, vejce, olej a vypracujeme hladké, elastické těsto. Přikryjeme a necháme kynout cca 1 hodinu. Zatímco těsto kyne, připravíme nádivku.
  2. Nádivku připravíme smícháním všech surovin /kromě sýru/.
  3. Z vykynutého těsta odebereme jednu třetinu. Zbytek těsta přikryjeme malou miskou, aby nevyschlo. Rozválíme na tloušťku 2-3 mm a kulatou formičkou o průměru 7,5 cm vykrájíme kolečka.
  4. Připravíme formu o průměru 28 cm. Dno vyložíme pečícím papírem.
  5. Na každé kolečko lžičkou navrstvíme masovou nádivku, sýr a můžeme skládat. Nejdříve na polovinu a pak ještě jednou. Konce přitlačíme spolu a ukládáme vedle sebe na dno formy. Do středu uděláme růžičku - kolečka překrojíme na polovinu, uložíme je na sebe tak, aby se kraje překrývaly a stočíme do ruličky.
  6. Když máme celou formu vyloženou těstem, prkryjeme ji a necháme kynout půl hodinu. Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali mléko.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 20 minut, pak teplotu stáhneme na 170 stupňů a dopečeme cca 15-20 minut. Po 20 minutách můžete na vrch koláče položit papír na pečení, aby se koláč velmi nepřipálil. Horký ho ještě potřeme máslem a necháme vychladnout pod utěrkou. Dobrou chuť :)

Můj blog: Adkas-tastyfood