Kulajda - jedna z našich oblíbených

Nejlepší polévka, kterou nikoho určitě neurazíte. S bramborami, houbami, s koprem a s velmi dobrou, intenzivní smetanovou chutí. Pokud dělávám tuto polévku, druhé jídlo nám netřeba. To raději navařím z dvojnásobné dávky. Máme to velmi rádi. Pouze s křupavým čerstvým chlebem. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 28.7.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Kulajda - jedna z našich oblíbených

Suroviny

2 hrstisušených hub
5 ksbrambor
svazekčerstvého kopru
3 ksbobkové listy
5 kuličeknového koření
2 lžíceocta
1 lžícekrupicového cukru
dle chutisůl, pepř
1000 mlzeleninového vývaru
250 ml33% smetany ke šlehání
4 ksvejce
3 lžícemásla + 2 lžíce oleje
2 lžíce(vrchovaté)hladké mouky

Postup přípravy

  1. Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálné přes noc)
  2. V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
  3. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme.
  4. Nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme.
  5. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.

Můj blog: Vaření s Tomem