Kynuté těsto (na cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm):
500 g
hladké mouky
250 ml
mléka
20 g
droždí
100 g
cukru krupice
4 ks
žloutky
špetka
soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
200 ml
rostlinného oleje
Tvarohová náplň:
250 g
tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
1 ks
žloutek
3-4 lžíce
cukru krupice
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
Povidlová náplň:
sklenice švestkových povidel cca 300 g
strouhaný perník na zahuštění
skořice, rum
Jablková náplň:
sklenice hustých jablkových povidel cca 350-400 g
nebo hrubě nastrouhaná a vykapaná jablka ochucená skořicí a trochou mletého hřebíčku
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
Příprava koláčů:
1 vejce - rozšlehané na potření
rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle - na zdobení
cca 70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů