NejRecept.cz Dezerty Koláče Legendární babiččin recept na smetanový koláč. Díky jednoduché přípravě je vhodný i pro začátečníky.
Legendární babiččin recept na smetanový koláč. Díky jednoduché přípravě je vhodný i pro začátečníky.
Legendární babiččin recept na smetanový koláč. Díky jednoduché přípravě je vhodný i pro začátečníky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Tento božský smetanový koláč je skvělou ukázkou tradičního pečení, které se přenáší z generace na generaci. Jeho jemné, máslové těsto, připravené s péčí a láskou, se harmonicky snoubí se svěží smetanovou náplní, obohacenou o citronovou šťávu a kůru pro jemnou citrusovou chuť. Koláč, pečený do zlatova, je na povrchu krásně křupavý, zatímco uvnitř zůstává měkký a vláčný. Ideální je pro ty, kdo preferují méně sladké dezerty, s možností přizpůsobení sladkosti podle osobního vkusu. Tento recept je dokonalým připomenutím, proč jsou babiččiny recepty vždy něčím výjimečné.

NejLucka NejLucka    ·   17.12.2023

Legendární babiččin recept na smetanový koláč. Díky jednoduché přípravě je vhodný i pro začátečníky.

Tento božský smetanový koláč je skvělou ukázkou tradičního pečení, které se přenáší z generace na generaci. Jeho jemné, máslové těsto, připravené s péčí a láskou, se harmonicky snoubí se svěží smetanovou náplní, obohacenou o citronovou šťávu a kůru pro jemnou citrusovou chuť. Koláč, pečený do zlatova, je na povrchu krásně křupavý, zatímco uvnitř zůstává měkký a vláčný. Ideální je pro ty, kdo preferují méně sladké dezerty, s možností přizpůsobení sladkosti podle osobního vkusu. Tento recept je dokonalým připomenutím, proč jsou babiččiny recepty vždy něčím výjimečné.

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Na těsto:

400 g
hladká mouka
200 g
máslo nebo margarín
150 g
moučkový cukr
špetka
sůl
2-3 lžíce
mléko
1 ks
vejce

Na krém:

600 ml
zakysaná smetana
2 bal.
vanilkový pudink
150 g
krystalový cukr
500 ml
mléko
1 ks
citron - kůra i šťáva
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Do mísy prosijeme hladkou mouku a vmícháme máslo nakrájené na malé kostičky a necháme jej dosáhnout pokojové teploty pro lepší chuť, i když je možné použít i margarín. Dále přidáme moučkový cukr, špetku soli a vajíčko a vytvoříme z toho jednolitou a hladkou kouli. Podle potřeby a konzistence těsta, která se může lišit v závislosti na velikosti použitého vajíčka, můžeme přidat dvě až tři lžíce mléka. Těsto by mělo být dostatečně pružné na to, aby se dalo snadno válet a nemělo by se při tom trhat.
  2. Hotové těsto pečlivě zabalíme do potravinové folie a umístíme ho do chladničky, kde ho necháme odpočívat alespoň 30 minut.
  3. Vytvoříme hustý pudink smícháním mléka, cukru a pudinkového prášku, který po uvaření překryjeme potravinářskou fólií a necháme stranou, aby zcela vychladl. K vychladlému pudinku poté přimícháme zakysanou smetanu a pro osvěžující chuť přidáme šťávu a kůru z jednoho citronu.
  4. Po vytáhnutí těsta z chladničky jej rozdělíme na dvě rovné části. První část rozválíme tak, aby odpovídala rozměrům pečícího plechu (přibližně 20x30 cm). Poté těsto položíme na plech, který jsme předem vymazali a posypali moukou. Na těsto následně rovnoměrně rozetřeme připravený smetanový krém. Tuto vrstvu poté přikryjeme druhou polovinou rozváleného těsta. Takto připravený koláč vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli, a pečeme.
  5. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů, přibližně po dobu 30 minut. Během pečení je důležité koláč pozorně sledovat.
  6. Po upečení necháme koláč vychladnout na pokojovou teplotu. Až bude úplně chladný, posypeme jeho povrch rovnoměrně moučkovým cukrem pro dokonalou finální úpravu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář