Makový hrníčkový koláč v starodávné kameninové formě
A znovu nějaký ten hrnkový koláč. Suroviny najdete jistě ve své komoře, tak šup je vybírat a připravit makové nebíčko v tlamičce. My doma milujeme mák, vždyť i sami vidíte, jaké recepty přidávám. V poslední době jsou to makové a zatím jsme na nich nezanevřeli. Pouze 6 surovin vám postačuje na přípravu tohoto koláčku. Našla jsem i zajímavou kameninovou zapékací mísu a podívejte, jaký krásný koláč z toho vyšel. Autor: Mineralka
Suroviny
4 ksvejce
125 gmásla
1 hrnekmoučkový cukr
1 hrnekmletý mák
1 hrnekhladká mouka
1 lžičkaprášku do pečiva
mléko na zalití máku
Postup přípravy
- Mletý mák zalijeme mlékem a povaříme 5 minut. Slijeme přebytečné mléko. Necháme 20 minut vychladnout.
- Měkké máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme mák, mouku s práškem do pečiva. Zamícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků.
- Vymažeme si formu máslem a vysypeme hrubou moukou. Do ní vylijeme těsto. Pečeme na 180 st. 30 minut.
- Vychladlý poprášíme moučkovým cukrem.