Maminčin rýžový nákyp

Recept Maminčin rýžový nákyp
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Tento nákyp nám dělávala maminka a já ji milovala.. nejen za ten nákyp :-) Vynikající je se sušenými švestkami a vůbec.. ovoce můžete dát jakékoliv, které máte rádi. Krájela jsem ještě horké, protože pokud bych to neudělala, tak na fotku jistě nezůstane :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

SUROVINY

Na kaši:

500 gkulatozrnné rýže
1000 mlmléka
1 rovná lžičkasoli
ždibecmásla
125 gčerstvého másla
3 lžícemoučkového cukru
2 ksvanilkové lusky
3 ksvejce (žloutky a bílky zvlášť)

Jablečná náplň:

8 ksstředně velkých jablek
2 lžičkymleté skořice

Tvarohová náplň:

250 gkvalitního hrudkovitého tvarohu
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce - žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
hrst sušených brusinek

A ještě:

na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Rýži propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Mléko šup do hrnce, přidáme trošku másla a vnitřek z vanilky. Do tohoto mléka pak přidáme odkapanou rýži a na mírném ohni za občasného míchání vaříme cca 15 minut. Pak odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  2. Zatímco rýže chladne, připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme jeden žloutek po druhém a za každým důkladně vyšleháme.
  3. Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Někdo strouhá, já mám raději nakrájené.
  4. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem a citrónovou kůrou.
  5. Vychladlou rýži promícháme se žloutkovým krémem a přidáme i ušlehaný sníh ze tří bílků. Takto promíchanou hmotu rozdělíme na polovinu, jednu navrstvíme do vymazané formy, navrstvíme tvaroh a posypeme rozinkami nebo brusinkami, poklademe plátky jablíček, posypeme skořicí a navrstvíme druhou část rýže. Uhladíme a dáme péct na 200 stupňů na půl hodinu.
  6. Ze zbylých dvou bílků vyšleháme tuhý sníh a ten navrstvíme na nákyp tehdy, když vidíme že povrch nákypu chytá zlatý nádech. Dopečeme bílky do zlatova a vybíráme. Necháme mírně vychladnout a podáváme.

Můj blog: Vaření s Tomem

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit