NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Masopustní koblihy během celého roku
Masopustní koblihy během celého roku
Recept Masopustní koblihy během celého roku

Původně jsem chtěla dělat koblihy tak, aby je mohl i náš malý živočich - tedy do trouby. Ale řekněme si to upřímně - kobliha nesmažená v oleji není kobliha. To prostě nejde. Některý věci/postupy jsou jasně daný a nelze je měnit. Natož potom si to ještě dovolit nazývat tak, jak by se to už jmenovat nemělo. Když dáte do Tiramisu pomazánkové máslo, tak už to není Tiramisu. Když dáte do Cheesecaku tvaroh, tak to není Cheesecake. Já tohle odmítám. Je to prostě tvarohový koláč. A máslo není Hera. Amen :) Autor: Dvě v troubě

Dvě v troubě Dvě v troubě    ·   19.9.2017

Masopustní koblihy během celého roku

Původně jsem chtěla dělat koblihy tak, aby je mohl i náš malý živočich - tedy do trouby. Ale řekněme si to upřímně - kobliha nesmažená v oleji není kobliha. To prostě nejde. Některý věci/postupy jsou jasně daný a nelze je měnit. Natož potom si to ještě dovolit nazývat tak, jak by se to už jmenovat nemělo. Když dáte do Tiramisu pomazánkové máslo, tak už to není Tiramisu. Když dáte do Cheesecaku tvaroh, tak to není Cheesecake. Já tohle odmítám. Je to prostě tvarohový koláč. A máslo není Hera. Amen :) Autor: Dvě v troubě

90 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
500 g
hladké mouky
35 g
droždí
3 ks
žloutky
250 ml
vlažného mléka
50 g
másla
50 g
cukru krupice
3 lžíce
rumu
špetka
soli
trocha
čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
1 l
oleje na smažení

Na hotové koblihy:

máslo
rum
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
90 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete misce na tekutou kaši. Chvilku to trvá, tak vydržte. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou nebo a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte. Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůrou.
    Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 - hodinu a půl.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a vykrájejte koblihy. Z toho, co ještě zbyde už koblihy nedělejte. Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané. Udělejte třeba uzle apod.
  4. Kolečko na koblihu splácněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět splácněte, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Vezměte vykrajovátko a vykrojte koblihu. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení neuteče.
  5. V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy k kastrolu plavaly, a nedotýkaly se dna. že Že je olej dost horký zkuste tak, že do něj ponoříte útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.
  6. Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou. Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.
  7. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.
  8. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Dvě v troubě

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář