Masopustní koblihy během celého roku

Původně jsem chtěla dělat koblihy tak, aby je mohl i náš malý živočich - tedy do trouby. Ale řekněme si to upřímně - kobliha nesmažená v oleji není kobliha. To prostě nejde. Některý věci/postupy jsou jasně daný a nelze je měnit. Natož potom si to ještě dovolit nazývat tak, jak by se to už jmenovat nemělo. Když dáte do Tiramisu pomazánkové máslo, tak už to není Tiramisu. Když dáte do Cheesecaku tvaroh, tak to není Cheesecake. Já tohle odmítám. Je to prostě tvarohový koláč. A máslo není Hera. Amen :) Autor: Dvě v troubě

Přidal:, 19.9.2017
Kategorie: Moučníky, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Masopustní koblihy během celého roku

Suroviny

500 ghladké mouky
35 gdroždí
3 ksžloutky
250 mlvlažného mléka
50 gmásla
50 gcukru krupice
3 lžícerumu
špetkasoli
trochačerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
1 loleje na smažení
Na hotové koblihy:
máslo
rum
moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete misce na tekutou kaši. Chvilku to trvá, tak vydržte. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou nebo a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte. Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůrou.
    Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 - hodinu a půl.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a vykrájejte koblihy. Z toho, co ještě zbyde už koblihy nedělejte. Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané. Udělejte třeba uzle apod.
  4. Kolečko na koblihu splácněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět splácněte, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Vezměte vykrajovátko a vykrojte koblihu. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení neuteče.
  5. V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy k kastrolu plavaly, a nedotýkaly se dna. že Že je olej dost horký zkuste tak, že do něj ponoříte útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.
  6. Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou. Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.
  7. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.
  8. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Dvě v troubě