NejRecept.cz Dezerty Moučníky Mrkvánky s povidly
Mrkvánky s povidly
Recept Mrkvánky s povidly
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   4.1.2019

Mrkvánky s povidly

Mám na ně chuť už strašně dlouho. V pravidelných intervalech se mi zjevují v receptech mých kamarádek, a tak se mi vždycky připomenou, že i já bych na ně ráda vytvořila svůj recept. A blížící Vánoce mě donutily začít v tomto směru konat, takže recept je konečně tady. Autor: Máma v kuchyni

20 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
130 g
mrkve
130 g
přepuštěného másla (nebo klasického)
250 g
hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
1 lžička
kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
povidla či jiná náplň dle chuti
vejce na potření
Postup receptu
Vytisknout
  1. Máslo rozpusťte do tekuta, mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Obojí přesuňte do mixéru a společně rozmixujte na hladké pyré.
  2. Pokud nemáte šikovný mixér, který si poradí s mrkví, můžete ji najemno nastrouhat. V tom případě budete mít v těstě nitky, recept by vám ale měl i přesto fungovat.
  3. Pyré smíchejte s moukou a kypřícím práškem a vypracujte těsto, které necháte v lednici odpočinout doté doby, než se zase  vrátí máslu tuhost. Déle uleželé těsto být nemusí, ale samozřejmě ani delší ležení ničemu nevadí, jen budete muset těsto teplem ruky opět propracovat, aby se dalo vyválet.
  4. Vyválejte na placku o síle cca 2 mm a vykrajujte kolečka. Na ta dejte trošku náplně, přehněte a na koncích pečlivě spojte. Já jsem k tomuto účelu využila vykrajovátko na ravioli, které má krásnou „krajku“ po obvodu, a protože není vyloženě ostré, umožňuje mi i stiskem spojit přehnuté těsto, které tak nemusím pracně uzavírat v ruce.
  5. Hotové půlměsíčky dejte na plech vystlaný pečícím papírem (vymazávat nemusíte), potřete vajíčkem a pečte na 170°C do zlatova, asi 15 min, sledujte.
  6. S těstem se kupodivu pracuje velmi dobře, hezky drží a jednoduše se vyvaluje (stačí jen lehce podsypávat). Taktéž i spoje se mi v troubě udržely všechny, žádný neprasknul

Zdroj: Máma v kuchyni

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář