NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejlepší karamelové větrníky podle starého receptu. Právě vyzkoušeno a doporučuji všemi deseti.
Nejlepší karamelové větrníky podle starého receptu. Právě vyzkoušeno a doporučuji všemi deseti.
Nejlepší karamelové větrníky podle starého receptu. Právě vyzkoušeno a doporučuji všemi deseti.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Už dlouho jsem nedělala větrníky, tak jsem zkusila znovu. Není to tak tragické, ale ještě musím zapracovat na stříkání krémem, aby to bylo úhlednější a příjemnější na pohled, i když chuťově jsou fantastické! Krémové náplně - karamelová a vanilková, nahoře pravý karamel, připálený z cukru, másla a zjemněný smetanou. Doporučuji všemi deseti.

NejLucka NejLucka    ·   22.1.2024

Nejlepší karamelové větrníky podle starého receptu. Právě vyzkoušeno a doporučuji všemi deseti.

Už dlouho jsem nedělala větrníky, tak jsem zkusila znovu. Není to tak tragické, ale ještě musím zapracovat na stříkání krémem, aby to bylo úhlednější a příjemnější na pohled, i když chuťově jsou fantastické! Krémové náplně - karamelová a vanilková, nahoře pravý karamel, připálený z cukru, másla a zjemněný smetanou. Doporučuji všemi deseti.

55 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Karamelový krém:

5 lžic
krystalový cukr
180 g (odvážíme na váze)
smetana ke šlehání
250 ml
smetana ke šlehání

Vanilkový krém:

400 ml
mléko
1 bal.
zlatý klas nebo vanilkový pudink
4 lžíce
krystalový cukr
250 ml
smetana ke šlehání

Odpalované těsto:

50 g
máslo
200 ml
voda
špetka
sůl
150 g
hladká mouka
4 ks
vejce

Karamelová poleva:

125 g
krystalový cukr
45 g
máslo
75 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Nejprve si připravte krémy a dejte je ztuhnout do lednice.
  2. Karamelový krém: 
    Na pánvi zahřejte krystalový cukr na karamel a poté přidejte smetanu ke šlehání. Buďte opatrní, protože začne bublat, abyste se nespálili. Vyjměte, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte šlehačku v jedné míse do tuha a opatrně vmíchejte karamelovou směs. Pokud by se vám zdála řídká, můžete ji chvíli šlehat mixérem.
  3. Vanilkový krém:
    V mléce rozmícháme cukr a pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout pod potravinovou fólií. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a opatrně vmícháme pudink. Pokud se vám pudink zdá řídký, šlehejte mixérem ještě několik minut.
  4. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Když se směs vaří, přidejte špetku soli a pak mouku. Míchejte, dokud se vám nevytvoří hrudka těsta, kterou se snažte roztáhnout na dno hrnce - takto se těsto bude asi minutu odpařovat ze stěn a dna hrnce.
  5. Těsto odstavte, přendejte do jiné mísy a chvíli míchejte mixérem, aby směs vychladla. Poté přidávejte jedno vejce po druhém a po každém důkladně zašlehejte. Vznikne lepivé těsto, které přeneseme do cukrářského sáčku se špičkou a stříkáme kolečka na plech vyložený papírem.
  6. Pečte 10 minut při 200 stupních, poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 10 minut. Nechte vychladnout.
  7. Poleva:
    Na pánvi spalte cukr do hněda, přidejte máslo a za stálého míchání ho rozpusťte - dávejte pozor, abyste se nespálili. Když se máslo rozpustí, přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  8. Větrník rozkrojte na polovinu, cukrářským sáčkem rozetřete nejprve vanilkový krém, pak karamelový krém a přiklopte vrchní částí těsta, která byla namočená v karamelové polevě.
  9. Nechte v chladničce ztuhnout.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář