NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Nejjednodušší Velikonoční jablečný koláč z mé knihy receptů
Nejjednodušší Velikonoční jablečný koláč z mé knihy receptů
Nejjednodušší Velikonoční jablečný koláč z mé knihy receptů
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Tento koláč mám v knize receptů označený jako sváteční, ale přejmenovávat ho nechci, abych nezapomněla na jeho příběh. Poprvé jsem ho ochutnala u kamarádky během oslavy jejích narozenin a hned jsem si řekla o recept, protože miluji jablkové koláče. Teď ho peču často, i když není svátek.

Karambola Karambola    ·   11.3.2024

Nejjednodušší Velikonoční jablečný koláč z mé knihy receptů

Tento koláč mám v knize receptů označený jako sváteční, ale přejmenovávat ho nechci, abych nezapomněla na jeho příběh. Poprvé jsem ho ochutnala u kamarádky během oslavy jejích narozenin a hned jsem si řekla o recept, protože miluji jablkové koláče. Teď ho peču často, i když není svátek.

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
200 g
krystalový cukr
100 ml
olej
100 ml
voda
250 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva

Dále potřebujeme:

1 kg
jablko
500 ml
voda
80 g
vanilkový pudink/Zlatý klas
100 g
krystalový cukr

Na vrch:

300 ml
smetana ke šlehání
2 bal.
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Nejprve ušleháme celá vejce s cukrem, dokud nevznikne hustá pěna. Poté pomalu přidáme olej a vodu. V jiné misce si připravíme směs mouky a kypřícího prášku, kterou následně vmícháme do ušlehaných vajec. Těsto potom rozetřeme na plech, který jsme předtím potřeli tukem a posypali moukou. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, zhruba 20 minut.
  2. Po upečení těsto vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout.
  3. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a dáme stranou. V malém hrnci si smícháme pudinkový prášek s cukrem a trochou vody, dokud nezískáme hladkou směs. Poté přidáme nastrouhaná jablka a za stálého míchání směs zahřejeme, až se začne vařit. Při vaření směs hustne v jablkovou kaši. Po chvíli vaření necháme kaši lehce vychladnout, a pak ji rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.
  4. Rozkrájíme koláč na stejně velké kousky a každý z nich ozdobíme kopečkem šlehačky ochucené vanilkou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář