Nejlepší bílková poleva na perníčky

Recept Nejlepší bílková poleva na perníčky

Přidal: NejLucka, 6.12.2020

Kategorie: Vánoce, Sváteční pečení, Tipy a triky

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Perníky a ozdobná poleva - každoroční příjemná rutina. Jak získat tu pravou polevu, aby perníčky byly jako obrázek? My víme - naučili jsme se to na 1. cukrářským workshopu, který se konal v kuchyňce na bulváru. Neuvěříte ale potřebujete DVA druhy polevy. Pro správné zdobení potřebujete polevy jen s rozdílnou hustotou - řídkou a středně hustou.

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: NejLucka, 6.12.2020

Kategorie: Vánoce, Sváteční pečení, Tipy a triky

Čas přípravy:

SUROVINY

Řídká poleva:

1 ks (bez konečku)bílek
100 g (případně pokud se bude poleva zdát příliš řídká přidejte ještě 1 lžíci)moučkový cukr

Středně hustá poleva:

1 ksbílek
150 gmoučkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT

Aby se Vám lépe pracovalo s polevou, vysvětlíme si, která se kdy používá:

          --> Řídká poleva se používá k vyplňování vzorů.

          --> Středně hustá poleva se používá k vytvoření okrajů, teček, čar a vzorů.

Pojďme tedy na postup, který je zcela jednoduchý no velmi důležitý.

  1. Moučkový cukr prosejeme alespoň 2x přes sítko.
  2. Bílek bez konečku (bez konečku z důvodu, aby nám nevytvářel hrudky s cukrem a poleva se netáhla) oddělíme od žloutku do misky.
  3. Přidáme prosátý cukr a vařečkou pomalu promícháváme (my jsme použili ruční šlehač na 1. stupni, ale doporučujeme vařečku :)) dokud poleva nabude požadovanou konzistenci a lesk. Trvá to přibližně 1 maximálně 2 minúty. Hustá poleva by se měla spíše ,,trhat "a ne lít. Řídká poleva by se měla lít, avšak ne příliš, aby se krásně, no nepříliš rozpíjela. Dávejte pozor, abyste polevu neprošlehali na sníh, protože to už nezachráníte a můžete sníh použít akorát tak do bábovky ;-)
  4. Pokud by se Vám poleva zdála velmi řídká, přidejte trošku cukru, pokud naopak velmi hustá přidejte trošku bílku. Takto vypadá řídká poleva. Leje se avšak nepříliš.
  5. Když je poleva vymíchaná, ​​naplníme zvlášť řídkou a středně hustou polevou zdobící sáčky s tenkým koncem a zdobíme podle svých představ.

TIP:

-> Polevu dávkujte v malých množstvích, případně si naplňte více sáčků a odložte do chladu. Postupně zdobící sáčky vybírejte, jinak riskujete, že Vám poleva zežloutne a časem se s ní bude i těžce pracovat.

-> Polevu je nejlépe spotřebovat hned v ten den, protože bílek ze dne na den mění svou konzistenci a tím je možnost, že druhý den budete muset polevu opravovat přidáním dalšího bílku.

-> Pokud polevu skladujete zakrytou v chladu, vydrží vám 2 až 3 dny, avšak hmota mění konzistenci, proto třeba dosypat trošku cukru, aby opět zhoustla.

-> Při zdobení si vždy opřete ruku, kterou zdobíte, abyste ji měli pevnou a zdobte v přibližně 70 ° - 90 ° úhlu.

-> Polevu na perníčky nanášejte z výšky a vyhněte se přímému dotýkání špičky s perníkem, jinak bude poleva placatá a nevytvoří se vám hezké okraje.

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit