NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Nejlepší recept na moravské koláče. Tak dobré, že vám připomenou ty, které pekla babička.
Nejlepší recept na moravské koláče. Tak dobré, že vám připomenou ty, které pekla babička.
Nejlepší recept na moravské koláče. Tak dobré, že vám připomenou ty, které pekla babička.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Poznejte chuť pravých moravských koláčků! Naše koláčky jsou jako od babičky - plné chuti a tradice. Pečené s láskou a starostlivostí, nabízíme klasické náplně jako tvaroh, povidla, nebo mák. Každý koláček je malý kousek radosti, připomínající domácí pohodlí a teplé chvíle u rodinného stolu. Přijďte ochutnat a zavzpomínejte na staré dobré časy s našimi moravskými koláčky!

NejLucka NejLucka    ·   12.1.2024

Nejlepší recept na moravské koláče. Tak dobré, že vám připomenou ty, které pekla babička.

Poznejte chuť pravých moravských koláčků! Naše koláčky jsou jako od babičky - plné chuti a tradice. Pečené s láskou a starostlivostí, nabízíme klasické náplně jako tvaroh, povidla, nebo mák. Každý koláček je malý kousek radosti, připomínající domácí pohodlí a teplé chvíle u rodinného stolu. Přijďte ochutnat a zavzpomínejte na staré dobré časy s našimi moravskými koláčky!

20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

30 g
droždí
1 lžíce
krystalový cukr
100 ml
mléko
120 g
máslo
80 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 ks
žloutek
0,25 l
smetana ke šlehání
500 g
polohrubá mouka
1/2 lžičky
sůl
na potření
vejce

Tvarohová nádivka:

250 g
tučný hrudkovitý tvaroh
1 ks
vejce
60 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
polohrubá mouka
50 g
hrozinek
nastrouhaná kůra z 1 citronu

Povidlová nádivka:

100 g
švestkových povidel
2 lžíce
rum
1 lžička
skořice

Drobenka:

40 g
polohrubá mouka
30 g
krystalový cukr
30 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Nejdříve si připravíme všechny potřebné ingredience. V malém hrnku smícháme droždí, cukr a trochu teplého mléka. Tuto směs necháme na teplém místě odpočívat, dokud nezačne kynout. Měkké máslo pak šleháme s práškovým cukrem, vanilkovou a žloutky. Zvlášť si vyšleháme smetanu do pevné konzistence. Mouku promícháme se solí a do ní vmícháme připravené máslo, droždí a vyšlehanou smetanu. Těsto ručně mícháme asi 5 minut, dokud nebude hladké, a pak ho necháme na teplém místě kynout přibližně 45 minut.
  2. K přípravě náplně nejprve promícháme tvaroh s vejcem, přidáme cukr, vanilkovou esenci a citronovou kůru. Do této směsi vhodíme předem opláchnuté rozinky. Separátně si pak připravíme povidla, která smícháme s trochou rumu a dochutíme špetkou skořice. Nakonec si připravíme drobenku, kde jednoduše spojíme všechny její ingredience.
  3. Po tom, co těsto dostatečně vykynulo, ještě ho jednou propracujeme a rozválíme na plochý plát o tloušťce přibližně 5 mm. Poté rozválené těsto nakrájíme na čtvercové kusy, z nichž by mělo vzejít zhruba 25 kousků.
  4. Na střed každého připraveného čtverce těsta položíme malou porci tvarohové směsi. Poté každý čtverec pečlivě zabalíme, vytvarujeme z nich kulaté buchty a umístíme je na pečicí plech se spojem těsta směrem dolů. V horní části každého koláčku vytvoříme malý důlek. Před pečením koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a do důlků naneseme náplň z povidel.
  5. Následně koláčky posypeme drobenkou a necháme je ještě deset minut odpočívat na teplém místě, aby mírně vykynuly. Poté je vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
  6. Koláčky jsou tak dobré, že vám připomenou ty, které pekla babička. Těsto zůstává nadýchané a měkké i následující den - pokud se vám podaří nějaké uchovat! Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář