NejRecept.cz Dezerty Koláče Recept na falešné žloutkové řezy s pořádnou porcí máku
Recept na falešné žloutkové řezy s pořádnou porcí máku
Recept na falešné žloutkové řezy s pořádnou porcí máku
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Tradiční verze žloutkových řezů obvykle obsahuje ořechy. Nicméně, když jsem narazila na variantu s mákem, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Můžu říct, že to určitě nebyla poslední příležitost, kdy jsem tento koláč pekla. Přináším vám recept na tyto jednoduché, ale nádherné žloutkové řezy s mákem.

NejLucka NejLucka    ·   11.1.2024

Recept na falešné žloutkové řezy s pořádnou porcí máku

Tradiční verze žloutkových řezů obvykle obsahuje ořechy. Nicméně, když jsem narazila na variantu s mákem, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Můžu říct, že to určitě nebyla poslední příležitost, kdy jsem tento koláč pekla. Přináším vám recept na tyto jednoduché, ale nádherné žloutkové řezy s mákem.

25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

6 ks
bílek
200 g
moučkový cukr
1 bal.
máslo
200 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
200 g
mletý mák
150 ml
mléko

Poleva:

6 ks
žloutek
250 g
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Bílky vyšleháme na sníh. V jiné misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do hladké a nadýchané směsi. Postupně do této směsi zapracujeme mléko a připravený sníh z bílků. Poté přisypeme prosátou mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a mákem. Vše dobře promícháme. Těsto následně rovnoměrně rozetřeme na pečicím papírem vyložený velký plech, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsius po dobu asi 15 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
  2. Vyšleháme žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Tuto směs poté nalijeme na koláč, který je ještě teplý.
  3. Jakmile vyjmu těsto z trouby, ihned na něj rozetřu připravenou polevu. Důkladně ji rovnoměrně rozetřu a nechám koláč vychladnout. Během chlazení poleva ztuhne a zaschne.
  4. Rozkrájíme koláč na rovnoměrné, úhledné kousky a jsou připraveny k podávání.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář