NejRecept.cz Dezerty Recept na nejlepší karamelové větrníčky
Recept na nejlepší karamelové větrníčky
Recept na nejlepší karamelové větrníčky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Haanka

Karamelové větrníčky: Rozplývající se sladkost s křehkým těstem a náplní plnou bohaté karamelové chuti. Tento recept vám přinese dokonalý zážitek z každého kousku. Jednoduchý a lahodný, karamelové větrníčky jsou ideálním dezertem pro každou příležitost.

Haanka    ·   1.11.2023

Recept na nejlepší karamelové větrníčky

Karamelové větrníčky: Rozplývající se sladkost s křehkým těstem a náplní plnou bohaté karamelové chuti. Tento recept vám přinese dokonalý zážitek z každého kousku. Jednoduchý a lahodný, karamelové větrníčky jsou ideálním dezertem pro každou příležitost.

55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
250 ml
vody
90 g
100% tuku
špetka
sůl
140 g
hladká mouka
4 ks
vejce

Krem:

0,5 l
mléko
2 bal.
vanilkový pudink
70 g
cukor
200 g
máslo
3 bal.
vanilkový cukr
4 lyžice
rumu

Karamelová šlehačka:

100 g
cukr
500 ml
smetana ke šlehaní
100 g
cukr
200 ml
šlehačka

Karamelová poleva:

150 g
cukr
5-8 lžic
šlehačka
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Recept na dokonalé karamelové větrníčky začíná přípravou těsta. V hrnci smícháme 250 ml vody, 90 g 100% tuku a špetku soli a přivedeme k varu. Jakmile směs začne vařit, přidáme 140 g hladké mouky a intenzivně mícháme po dobu 5 minut. Poté necháme tuto směs vystydnout. Jakmile je těsto dostatečně vychladlé, postupně do něj vyšleháme 4 vejce, jeden po druhém. Tím vytvoříme hladké, ale pevné těsto, které bude základem našich karamelových větrníčků.
  2. Na připravený plech stříkáme větrníčky z připraveného těsta. Poté pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 15 minut, a následně snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 10-15 minut. Během pečení dbejte na to, aby jste troubu neotvírali, abyste zabránili, aby větrníčky splaskly. Po upečení nechte větrníčky vychladnout a pak můžete ještě teplé rozkrojit, aby byly připraveny k naplnění.
  3. Krem: 0,5 l mléka, 2 vanilkove pudinky, 70 g cukru, 200 g másla, 3 vanilkové cukry, 4 PL rumu - uvařit pudink, a pak přidávat vychladnutý do vyšlehaného másla.
  4. Pro přípravu karamelové šlehačky potřebujeme 100 gramů cukru a 350 ml smetany na šlehání.
    Postup je následující: Nejprve si upálíme 100 gramů cukru na zlatý karamel. Poté opatrně přilijeme 150 ml ohřáté smetany do karamelu, při tomto kroku je důležité být opatrný, protože se uvolňuje velké množství páry a hrozí nebezpečí opaření. Mícháme stále a opatrně, dokud se všechny hrudky karamelu nerozpustí. Poté směs scedíme a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí uložíme karamel do lednice na noc.
    Druhý den vyšleháme 200 ml smetany ke šlehání, dokud dosáhneme tuhého šlehačkového krému, a poté přimícháme připravený smetanový karamel. Tím vytvoříme lahodnou karamelovou šlehačku, kterou můžeme použít jako náplň nebo ozdobu pro různé dezerty.
  5. Pro přípravu karamelové polevy budeme potřebovat 150 gramů cukru. Cukr si upálíme na zlatý karamel a za stálého míchání postupně přidáváme 5-8 lžic šlehačky, aby se zabránilo vytvoření hrudek. Hustotu polevy určujeme podle potřeby. Ideálně by měla mít konzistenci podobnou tekutému medu. Pokud by byla příliš řídká, můžeme ji zahustit troškou moučkového cukru. Poté ponoříme hlavičky větrníčků do karamelové polevy a necháme je okapat, dokud nezískají krásný karamelový povlak.

Můj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář