Rizoto s hříbky

Pravé italské rizoto není vůbec suché. Pokud by vám v italské reštauráii donesli rizoto, které se sype, určitě byste ho měli vrátit zpět. Na suché rizoto jsme si zvykli my. Je tradiční z vařeného masa, například z kuřecí polévky. Tedy alespoň my doma jsme ho takto dělávali. Když se dovařila kuřecí polévka, obralo se maso z kostí nohou a zad, přidala se zelenina, rýže a na talíři jsme to ještě posypali strouhaným tvrdým sýrem. K pravému italskému se nepodává žádný eidam, ale vynikající parmazán. Autor: Kocmax

Přidal:Kocmax, 2.6.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Rizoto s hříbky

Suroviny

150 ghříbků (čerstvých nebo mražených )
50 gtvrdého sýra
100 gtaveného nízkotučného sýra
100 grýže
1 ksjarní cibulka
3 věrvičkytymiánu
2 listykadeřávku
kuřecí vývar
sůl

Postup přípravy

  1. Na plátky nakrájené hříbky uvaříme v osolené vodě.
  2. Jemně nakrájenou cibulku spolu s rýží opražíme na sucho v hrnci. Když rýže mírně změní barvu, trochu podlijeme kuřecím vývarem. Přidáme nakrájený tymián a kadeřávek a vaříme. Často mícháme a postupně přidáváme další kuřecí vývar a vývar z hříbků.
  3. Když je rýže uvařená, mělo by v hrnci být ještě zhruba 0,5 hrnku vývaru. Do horké rýže vmícháme tavený sýr. Se sýrem už nevaříme, jen přiklopíme poklicí a necháme dojít.
  4. Rizoto rozdělíme na talíře. Navrch naskládáme hříbky a kolem ozdobíme hoblinkami tvrdého sýra.

Můj blog: Vaříme bez tuku