Vánoční recepty jsou známé tím, že jde do nich hodně rumu. Rum se obvykle přidával do receptů jako konzervant. Krémy s rumem vydržely i měsíc a proto se tímto krémem plnilo suché pečivo, protože se vědělo, že vydrží déle a hospodyňky nemusí péct na vícekrát. Já jsem dělala oříškový krém s rumem. Dala jsem pouze 1 lžíci, ale bylo ho naoazj dost cítit. Pokud by to měli papat děti, dala bych rumovou esenci, aby víte, nebyly jako z divokých vajec :) Autor: Petra H.
Suroviny
Suroviny:210 ghladké mouky
70 gcukr moučka
140 gtuku
2 ksžloutky
Náplň:250 gcukr moučka
30 gmleté vlašské ořehy
25 gmásla
1 tabulkanastrouhané mléčné čokolády
1 lžícerumu
4 lžícemléka (podle potřeby i více)
Postup přípravy
- Krém:
Vše se smíchá dohromady, nejlépe rukama.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet.
- Těsto vyválíme, vykrajujeme kytičky, dáváme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme (180 st. max. 15 min.)
- Náplň vložíme do sáčku s hvězdicovou trubičkou a na upečené kytičky nastříkáme kolečko.
- Doprostřed dáme marmeládu. Náplň se už nepeče, nechá se jen přes noc zaschnout.