Sametová roláda - starý tradiční recept

Byla jsem na návštěvě u mé tety a ta je v pečení mistryně. Ochutnala jsem poprvé tuto roládu a hned jsem si vypýtala recept. Recept je tradiční, starý a osvědčený a vždy se podaří. Roláda nejen vypadá super, ale chutná fantasticky. Určitě vyzkoušejte a dejte jí šanci. Ona má v receptu i polohrubou mouku, pokud jsem hledala recepty na sametovou roládu, tak byly obvykle bez mouky, ale s moukou je mnohem lepší. Ta mouka podrží těsto a určitě bych ji z receptu nevyhodila. Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 15.5.2018
Kategorie: Moučníky
Sametová roláda - starý tradiční recept

Suroviny

Těsto:
6 ksžloutky
6 PLkr. cukr
6 ksbílky
2 PLkakao
1/2 lžičkysoda
1 PLpolohrubá mouka
Krém:
200 mlmléko
1 PLpolohrubá mouka
Světlý:
125 gmáslo
2 bal.vanilkový cukr
Tmavý:
125 gmáslo
2 PLkakao
3 PLmoučkový cukr
Vrch:
čokoládová poleva

Postup přípravy

  1. Žloutky s kr. cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáváme po částech ušlehaný sníh z bílků. Přidáme 2 lžíce kakaa, polovinu lžičky sody, lžíci mouky. Takto připravené těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. 180 st. cca 10-15 min. Ještě teplé těsto srolujeme i s papírem. Necháme vychladnout. Potom ho rozvineme a dáme na těsto dvě náplně. Jednu světlou a jednu tmavou.
  2. V 200 ml mléka rozmícháme lžíci polohrubé mouky a uvaříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout. Vychladlou rozdělíme na polovinu.
  3. Do jedné přidáme máslo a vanilky a vyšleháme do pěny.
  4. Do druhé přidáme máslo, kakao a moučkový cukr. Vyšleháme do pěny.
  5. Roládu plníme nejprve bílým krémem, na to natřeme tmavý krém a srolujeme. Necháme ztuhnout a vrch polijeme čokoládovou polevou.