Nejprve dáme okapat kysané zelí. Šťávu ze zelí poté můžeme použít k okyselení segedínského guláše nebo pokud se nám bude guláš zdát chuťově dost kyselý, můžeme tuto šťávu použít do jiného pokrmu – například do polévek místo octa.
Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme (nebo nastrouháme najemno).
Do hrnce dáme rozpustit sádlo, poté přidáme cibuli a česnek a osmažíme dozlatova.
Zasypeme moukou smíchanou s mletou paprikou. Kdo má rád pikantnější jídlo, může část sladké papriky nahradit paprikou pálivou. Guláš tak bude mít říz. Přidáme maso.
Zalijeme vodou, přidáme všechno koření a dusíme 40 minut.
Po 40 minutách zkusíme, jestli je maso už měkké. Pokud není, dusíme ještě chvíli.
K měkkému masu přidáme kysané zelí a zakysanou smetanu. Dobře promícháme a vaříme ještě 15 minut.