Štolverkové řezy s karamelem

Štolwerckové řezy s karamelem jsou vhodné na oslavy, různé párty nebo jen tak pro návštěvu. Vynikající a úhledné řezy plněné karamelem.

Přidal:, 3.2.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Recept Štolverkové řezy s karamelem

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
1 ksvejce
150 gmoučkový cukr
1 lžičkasoda bikarbona
50 gmáslo
2 lžícesladká smetana
1 lžícekakao
Krém:
150 gkr. cukr
2 bal.vanilkový pudink
500 mlmléka
150 gmáslo
Vrch:
2 bal.šlehačka v prášku
2 bal.Smetafix
1 lžícemoučkový cukr
50 g kr.cukr na karamel
100 mlvaječný likér

Postup přípravy

  1. Na pracovní desku si prosejeme hladkou mouku. Do středu si uděláme důlek, přidáme vajíčko, jedlou sodu, moučkový cukr, měkké máslo a 2 lžíce smetany. Spolu zpracujeme a postupně přidáváme i kakao. Zpracované těsto si rozdělíme na 5 částí. (Pokud by bylo těsto velmi tuhé, přidáme pár kapek mléka.)Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Každou část těsta si rozválíme (22x33 cm). Ukládáme na plech, který jsme si vyložili papírem, popícháme vidličkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 8 minut. Upečené těsta necháme vychladnout.
  3. Do hrnce si dáme kr. cukr a necháme ho na ohni zkaramelizovat. Když máme cukr zkaramelizovaný, přidáme mléko, ve kterém jsme si rozmíchali pudinkové prášky. Teplotu snížíme a stále mícháme, dokud hmota nezhoustne. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Do vychladlé hmoty přidáme měkké máslo a mixérem vyšleháme. Krém uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Vychladlý krém rozdělíme na 4 stejné části.
  5. Plát těsta potřeme vaječným likérem a necháme chvíli odstát, aby těsto likér nasáklo. Potřeme krémem a uložíme další plát těsta, který znovu potřeme likérem a navrstvíme nádivku. Takto postup opakujeme až po poslední těsto. Uložíme do chladničky - případně můžeme zatížit knihami, abychom měli řezy úhledné.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  6. Na druhý den si připravíme šlehačku, kterou vyšleháme spolu se Smetafixem a cukrem - navrstvíme na koláč. Ozdobíme drceným karamelem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
pekařky - Izabelka