NejRecept.cz Koláče, cukroví Štolverkové řezy s karamelem
Štolverkové řezy s karamelem
Recept Štolverkové řezy s karamelem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Izabelka

Štolwerckové řezy s karamelem jsou vhodné na oslavy, různé párty nebo jen tak pro návštěvu. Vynikající a úhledné řezy plněné karamelem.

NejLucka NejLucka    ·   3.2.2015

Štolverkové řezy s karamelem

Štolwerckové řezy s karamelem jsou vhodné na oslavy, různé párty nebo jen tak pro návštěvu. Vynikající a úhledné řezy plněné karamelem.

Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
1 ks
vejce
150 g
moučkový cukr
1 lžička
soda bikarbona
50 g
máslo
2 lžíce
sladká smetana
1 lžíce
kakao

Krém:

150 g
kr. cukr
2 bal.
vanilkový pudink
500 ml
mléka
150 g
máslo

Vrch:

2 bal.
šlehačka v prášku
2 bal.
Smetafix
1 lžíce
moučkový cukr
50 g kr.
cukr na karamel
100 ml
vaječný likér
Postup receptu
Vytisknout
  1. Na pracovní desku si prosejeme hladkou mouku. Do středu si uděláme důlek, přidáme vajíčko, jedlou sodu, moučkový cukr, měkké máslo a 2 lžíce smetany. Spolu zpracujeme a postupně přidáváme i kakao. Zpracované těsto si rozdělíme na 5 částí. (Pokud by bylo těsto velmi tuhé, přidáme pár kapek mléka.)
  2. Každou část těsta si rozválíme (22x33 cm). Ukládáme na plech, který jsme si vyložili papírem, popícháme vidličkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 8 minut. Upečené těsta necháme vychladnout.
  3. Do hrnce si dáme kr. cukr a necháme ho na ohni zkaramelizovat. Když máme cukr zkaramelizovaný, přidáme mléko, ve kterém jsme si rozmíchali pudinkové prášky. Teplotu snížíme a stále mícháme, dokud hmota nezhoustne. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Do vychladlé hmoty přidáme měkké máslo a mixérem vyšleháme. Krém uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Vychladlý krém rozdělíme na 4 stejné části.
  5. Plát těsta potřeme vaječným likérem a necháme chvíli odstát, aby těsto likér nasáklo. Potřeme krémem a uložíme další plát těsta, který znovu potřeme likérem a navrstvíme nádivku. Takto postup opakujeme až po poslední těsto. Uložíme do chladničky - případně můžeme zatížit knihami, abychom měli řezy úhledné.
  6. Na druhý den si připravíme šlehačku, kterou vyšleháme spolu se Smetafixem a cukrem - navrstvíme na koláč. Ozdobíme drceným karamelem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
pekařky - Izabelka

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář

Objevte nové recepty