NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Tradiční jablečný koláč podle receptu našich babiček, který se vždy těší velké oblibě.
Tradiční jablečný koláč podle receptu našich babiček, který se vždy těší velké oblibě.
Tradiční jablečný koláč podle receptu našich babiček, který se vždy těší velké oblibě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Jablečný koláč podle našich babiček je jednou z těch tradičních dobrot, které jsem už připravila neuvěřitelně mnohokrát a vždy se těší velké oblibě. Zbožňuji, když je v něm mnoho jablek, ale tentokrát jsem neměla tolik k dispozici, takže jsem přidala pouze tolik, kolik jsem měla. Určitě bych však doporučila přidat hodně skořice, protože během pečení to celý dům krásně provoní a při konzumaci je to skvělá chuťová kombinace.

Karambola Karambola    ·   10.11.2023

Tradiční jablečný koláč podle receptu našich babiček, který se vždy těší velké oblibě.

Jablečný koláč podle našich babiček je jednou z těch tradičních dobrot, které jsem už připravila neuvěřitelně mnohokrát a vždy se těší velké oblibě. Zbožňuji, když je v něm mnoho jablek, ale tentokrát jsem neměla tolik k dispozici, takže jsem přidala pouze tolik, kolik jsem měla. Určitě bych však doporučila přidat hodně skořice, protože během pečení to celý dům krásně provoní a při konzumaci je to skvělá chuťová kombinace.

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
200 g
moučkový cukr
250 g
máslo
2 ks
vejce
1 bal.
prášek do pečiva
špetka
sůl
1 ks
citron - kůra
1 bal.
vanilkový cukr
1 kelímek
zakysaná smetana

Nádivka:

1 kg
jablka
podle chuticukr
podle chutiskořice
cca 2 lžíce
destká krupice
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
  1. Pro přípravu použijeme plech na pečení o rozměrech 24 x 36 cm. Dno pečícího plechu důkladně vymažeme tukem a poté vysypeme moukou, aby se koláč nepřilepil.
  2. Začneme přípravou nádivky. Nejprve očistíme jablka, nastrouháme je na hrubém struhadle a vložíme do hrnce. Přidáme cukr a skořici, poté dusíme na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Jakmile jsou jablka měkká, odstavíme je a přidáme krupici, důkladně promícháme a necháme nádivku vychladnout.
  3. Teď se pustíme do přípravy těsta. Všechny suroviny na těsto spojíme dohromady. Zakysanou smetanu postupně přidáváme (mějme na paměti, že konzistence zakysané smetany se může lišit – některé jsou řidší, jiné hustší, takže přidáváme postupně, abychom nedostali příliš řídké nebo husté těsto). Těsto zpracujeme do kuličky a poté ho rozdělíme na dvě části, které později rozválíme.
  4. Rozválíme jeden plát těsta a uložíme ho na dno připraveného plechu. Na toto těsto navrstvíme připravenou nádivku z jablek, předtím však jabka stlačíme v rukou, aby se zbavila přebytečné šťávy. Poté položíme druhý plát těsta na vrch a propícháme ho vidličkou, abychom zabránili tvorbě bublinek. Celý koláč vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na teplotě 200 stupňů po dobu přibližně 40-50 minut, dokud těsto nezíská krásnou zlatavou barvu. Po upečení vyjmeme koláč z trouby, necháme ho vychladnout a poté posypeme vrch moučkovým cukrem, což dodá koláči dokonalou dochuť.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář