Vánočka s mandlemi a rozinkami - fotopostup

Co by to byly Vánoce bez vánočky. Děláváte ji i vy na štědrovečerní stůl? Tato je vynikající a jemná.

Přidal:, 9.12.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Vánočka, Vánoce, Pečivo
Recept Vánočka s mandlemi a rozinkami - fotopostup

Suroviny

1/2 kgpolohrubé mouky
125 gmásla
100 gkr. cukru
42 gdroždí
25 grozinek
25 gmandlových lupínků
2 ksžloutky
1 ksvejce na potírání
2,5 dclmléka
1/2 lžičkysoli
citronová kůra z 1 citronu

Postup přípravy

  1. Uděláme kvásek (droždí + mléko + trocha cukru).Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Vypracujeme těsto, které necháme nakynout cca 1,5 hod. Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál, rozdělíme na 9 stejných kousků.
  3. Uděláme "válečky" a splétáme vánočku, nejprve ze 4, pak ze 3 a ze 2, které naskládáme na sebe. Dolů jde ze 4, na něj uložíme ze 3 a na vrch jde smotaný ze 2, který založíme.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Necháme na papíře na pečení ještě podkynout cca 10 min, potřeme vajíčkem, ozdobíme mandlemi a zafixujeme špejlema.
  5. Pečeme prvních 10 min na 210 stupňů se zapařením (1,5 dcl vody na spodek plechu), dalších 10 min na 190 stupňů a dopékáme na 170 stupňů cca 30-40 min. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce