NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánočka Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Recept Vánoční vánočka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
jitule    ·   3.5.2015

Vánoční vánočka

Kynuté těsto, které je jemné a krásně nadýchané. Přidáním rozinek dodáte vánočce super chuť! Autor: jitule

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Budeme potřebovat:

1 ks
droždí
700 g
polohru.mouky
140 g
másla
140 g
cukru
330 ml
vlažného mléka
5 ks
žloutků
80 g
rozinek
2 lžičky
soli
100 g
ořechů
100 g
mandlí
1 ks
citron
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z vlažného mléka a droždí necháme v míse po dobu 5 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, citr.kůru a promícháme. Přilijeme máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto, které necháme půl hodiny kynout.
  3. Přidáme ořechy, mandle, rozinky a necháme 10 minut odležet.
  4. Těsto rozpůlíme a z jedné půlky vyválíme 4 válečky. Spleteme základnu vánočky tak, že si je položíme vedle sebe a splétání začínáme uprostřed přehozením dvou vnitřních válečků. Přidáme postranní a pleteme pravidelně až nakonec pramenů. Druhou polovinu upleteme podobně opět od středu vánočky. Poté vezmeme 3 válečky a upletem copánek a 2 nejtenčí srolujeme. Nejdřív dáme cop ze 4 dílů, střed promáčkneme, položíme copánek a nakonec nejslabší válečky.
  5. Necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 stupnů 40 minut podle trouby. Dobrou chuť!
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář