NejRecept.cz Polévky Husté polévky Frankfurská polévka Výborná a mimořádně oblíbená frankfurtská polévka s párkem hotová raz dva.
Výborná a mimořádně oblíbená frankfurtská polévka s párkem hotová raz dva.
Recept Výborná a mimořádně oblíbená frankfurtská polévka s párkem hotová raz dva.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Jaja79    ·   17.3.2023

Výborná a mimořádně oblíbená frankfurtská polévka s párkem hotová raz dva.

Frankfurtská polévka neodmyslitelně k české kuchyni patří, již léta je součástí jídelníčků jak ve školních jídelnách, tak v restauracích. Vzhledem k tomu, že je polévka hutná, zasytí i zahřeje. Dokážete si frankfurtskou polévku doma připravit tak, aby chutnala, jak si ji pamatujete z dětských let?

30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
1 ks
velká cibule
4 ks
brambory
600 ml
vývar (nebo voda)
1 lžíce
olej
1 stroužek
česnek
4 ks
kuřecí párky
1 lžíce
mletá červená paprika
1 lžíce
hladká mouka
100 ml
smetana ke šlehání
na dochucení
sůl, pepř
na dozdobení
čerstvá petrželka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek, mletou papriku, hladkou mouku a malou chvilku opečte a vše zalijte vývarem. Dejte si pozor, abyste česnek nebo papriku nespálili, polévka by měla nahořklou chuť. 
  2. Párky nakrájejte na kolečka, opečte na pánvi a opečené je vložte do polévky.
  3. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a vložte je do polévky.
  4. Polévku osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor.
  5. Ke konci polévku zjemněte smetanou – doporučujeme nejdříve smetanu rozmíchat s malým množstvím polévky, až následně ji vlít do zbytku, vyhnete se tak hrudkám. Polévku krátce povařte, a nakonec ji dozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
  6. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Polévku si můžete však upravit podle sebe, někdo se totiž vyhýbá smetaně, proto ji z receptu můžete klidně vynechat. Přidejte také majoránku, která posune chuť polévky zase o level výš.

Proč frankfurtská polévka?

I když frankfurtská polévka u nás zdomácněla a často je považována za ryze český pokrm, její původ sahá k našim německým sousedům. Hlavní ingrediencí byly totiž frankfurtské párky, které se od roku 1487 začaly ve Frankfurtu nad Mohanem prodávat. Oblíbené byly zejména pro svou kvalitu a chuť.

Tajemství tkví totiž v masu a koření, ze kterého se frankfurtské párky vyráběly. Řezníci k jejich výrobě totiž používali maso z boků, dokonce sám král Maxmilián II. si je vychvaloval, a to přímo na své korunovaci. Později se párky začaly šířit do ostatních zemí. Zejména Rakušanům se tak líbily, že začali vyrábět své párky, vídeňské. Tak, jak je známe dnes. Jako dochucovadlo nesmělo chybět již zmiňované koření, a to zejména muškátový oříšek.

Frankfurtskou polévku zmínila i ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová. Recept se však výrazně lišil od polévky, jakou známe dnes. Tenkrát k přípravě stačilo sádlo, cibule, mrkev, česnek, celer, mouka, párky, pepř a muškátový oříšek. Všechno se na sádle orestovalo, zalilo hovězím vývarem a polévka byla na světě. My jsme však zvyklí na modernější verzi tohoto původního receptu, kterou si můžete připravit dle následujícího receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář