Frankfurtská polévka neodmyslitelně k české kuchyni patří, již léta je součástí jídelníčků jak ve školních jídelnách, tak v restauracích. Vzhledem k tomu, že je polévka hutná, zasytí i zahřeje. Dokážete si frankfurtskou polévku doma připravit tak, aby chutnala, jak si ji pamatujete z dětských let?
Frankfurtská polévka neodmyslitelně k české kuchyni patří, již léta je součástí jídelníčků jak ve školních jídelnách, tak v restauracích. Vzhledem k tomu, že je polévka hutná, zasytí i zahřeje. Dokážete si frankfurtskou polévku doma připravit tak, aby chutnala, jak si ji pamatujete z dětských let?
Polévku si můžete však upravit podle sebe, někdo se totiž vyhýbá smetaně, proto ji z receptu můžete klidně vynechat. Přidejte také majoránku, která posune chuť polévky zase o level výš.
I když frankfurtská polévka u nás zdomácněla a často je považována za ryze český pokrm, její původ sahá k našim německým sousedům. Hlavní ingrediencí byly totiž frankfurtské párky, které se od roku 1487 začaly ve Frankfurtu nad Mohanem prodávat. Oblíbené byly zejména pro svou kvalitu a chuť.
Tajemství tkví totiž v masu a koření, ze kterého se frankfurtské párky vyráběly. Řezníci k jejich výrobě totiž používali maso z boků, dokonce sám král Maxmilián II. si je vychvaloval, a to přímo na své korunovaci. Později se párky začaly šířit do ostatních zemí. Zejména Rakušanům se tak líbily, že začali vyrábět své párky, vídeňské. Tak, jak je známe dnes. Jako dochucovadlo nesmělo chybět již zmiňované koření, a to zejména muškátový oříšek.
Frankfurtskou polévku zmínila i ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová. Recept se však výrazně lišil od polévky, jakou známe dnes. Tenkrát k přípravě stačilo sádlo, cibule, mrkev, česnek, celer, mouka, párky, pepř a muškátový oříšek. Všechno se na sádle orestovalo, zalilo hovězím vývarem a polévka byla na světě. My jsme však zvyklí na modernější verzi tohoto původního receptu, kterou si můžete připravit dle následujícího receptu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě