NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč 14 nejlepších receptů na jablkové koláče, na kterých si určitě pochutnáte
14 nejlepších receptů na jablkové koláče, na kterých si určitě pochutnáte
14 nejlepších receptů na jablkové koláče, na kterých si určitě pochutnáte
NejLucka NejLucka    ·   30.8.2016

14 nejlepších receptů na jablkové koláče, na kterých si určitě pochutnáte

Jablka jsou nejčastějším ovocem, které pěstujeme v sadech nebo ve svých zahradách. Z jablek umíme připravit různé pokrmy, ať už dětské výživy, jablečný kompot, pečená jablka nebo sladké jablečné koláče.

Sdílet na Facebooku

Existuje mnoho receptů na jablečné řezy, které jsou velmi oblíbené. Ty nejoblíbenější jsme pro vás sesbírali my. Stačí si vybrat a chutná dobrota může být na stole za pár minut strávených při pečení. Dokonce pokud nemáte rádi pečení, můžete si připravit i jablečné nepečené řezy podle receptu č. 5.

1.
Mřížkový jablečný koláček s tvarohem

Budeme potřebovat: Těsto: 500 g polohrubá mouka, 200 g moučkový cukr, 250 g ztužený tuk (Hera), 2 ks vajíčko, 1 bal. prášek do pečiva. Náplň: 500 g tvaroh, 200 ml zakysaná smetana, 1 bal. vanilkový cukr, 4 lžíce moučkový cukr, 6 ks jablka, 1 bal. vanilkový cukr, 1 bal. skořicový cukr.

Postup: Suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na polovinu. Na vymazaný a moukou vysypaný plech přeložíme pomocí válečku vyválený plát těsta. Boky mírně vyvýšíme. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do hladké hmoty, přidáme smetanu a ještě promícháme. Jablka očistíme, nastrouháme a ochutíme cukrem. Kdo má rád sladší, klidně může přidat více cukru. Následně nanášíme nádivky. Nanášíme střídavě. Povrch koláče znovu přikryjeme druhým plátem těsta nebo uděláme mřížky. Propícháme vidličkou a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 35 minut. Po upečení vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

 
Zdroj: NejRecept

2.
Šťavnatý vanilkový koláč s jablky

Budeme potřebovat: Těsto: 4 ks vejce, 1 hrnek kr. cukr, 1 hrnek olej, 1 hrnek mléko, 2 hrnky polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva, 1 bal. vanilkový cukr. Náplň I: 1 l mléko, 3 bal. vanilkový pudink, 6 lžic kr. cukr. Náplň II: 1 kg natrúhané jablka, 4 lžíce kr. cukr, 1 bal. vanilkový cukr..

Postup: Vajíčka vyšleháme s kr. cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme olej, mléko a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 10 minut. Zatímco se těsto pečeme uvaříme hustý vanilkový pudink, který po 10 minutách pečení vylijeme na těsto, na vanilkový pudink navrstvíme nastrouhaná jablka smíchané s vanilkovým a kr. cukrem, které jsme podusili na mírném ohni, aby změkly, zalijeme to druhou polovinou těsta a pečeme dalších 15 minut. Před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: Coolinarika

3.
Sypaná hrnková buchta s jablky

Budeme potřebovat: 1 hrnek dětská krupice, 1 hrnek hladká mouka, 1 hrnek moučkový cukr, 1 bal. prášek do pečiva, 1 kg nastrouhané jablko, podle chuti skořice, 100 g máslo.

Postup: Připravíme si plech o rozměru 20 x 30 cm, dno pořádně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Použijeme hrnek o objemu 300 ml. Ve větší misce smícháme všechny sypké suroviny. V druhé misce pořádně smícháme nastrouhaná jablka se skořicí. Na dno vymazaného a moukou vysypaného plechu nasypeme sypkou směs (sypeme tolik, abychom neviděli dno plechu). Na suchou směs navrstvíme jablka, které neždímáme v rukou. Znovu navrstvíme sypkou směs a opět jablka. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrouháme máslo (používáme hrubé struhadlo). Tako nasypaný koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 minut.

 
Zdroj: Kuharica

4.
Svěží jablečný vánek

Budeme potřebovat: Těsto: 6 ks vajec, 12 lžic teplá voda, 10 lžic kr. cukr, 12 lžic polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva. Jablečná hmota: 750 ml voda, 1 kg jablko, 2 bal. vanilkový cukr, 16 lžic kr. cukr (nebo dle potřeby). Dále budeme potřebovat: 3 bal. vanilkový pudink, 250 g máslo, 500 ml smetana ke šlehání, čokoláda na ozdobu.

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně vařečkou přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Takto připravené těsto navrstvíme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout. Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které uvaříme v hrnci spolu s cukrem a vodou. Cukru nemusíte přidávat tolik, závisí na tom, jak sladká jablka máte. Vaříme na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Šťávou z jablek jemně polijeme těsto, které jsme popichali vidličkou a poklademe jablka. Rozmístíme je tak, aby byl pokryt celý povrch rovnoměrně. Zbylou šťávu dáme do hrnce, dolijeme vodu podle potřeby tak, abychom měli spolu 1 l, přidáme pudinkový prášek, důkladně rozmícháme a uvaříme na hustý pudink. Do horkého přidáme máslo a ještě teplý navrstvíme na jablka. Pěkně uhladíme a necháme vychladnout. Na vrch navrstvíme ušlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.

 
Zdroj: NejRecept

5.
Vynikající jablečné řezy bez pečení

Budeme potřebovat: Budeme potřebovat: 1,5 kg jablek, 2 bal. vanilkový pudink, 200 g kr. cukr, 500 ml voda, 1 ks citron, mleté vlašské ořechy na ozdobu, strouhaná čokoláda na ozdobu, mléko na namočení sušenek, sušenky.

Postup: Jablka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme je do hrnce, přidáme cukr a 100 ml vody a necháme chvíli dusit, aby změkly. 400 ml vody smícháme s pudinkem a tuto hmotu bez hrudek přilijeme k jablíčkům. Vaříme 5 minut, pak přidáme šťávu z jednoho citronu a ještě chvíli dusíme, dokud hmota zhoustne. Připravíme si vyšší plech. Dno vyložíme sušenkami, které namočíme do mléka. Navrstvíme teplé jablka, znovu poklademe namočené sušenky, znovu navrstvíme jablka a tento postup opakujeme, dokud nemineme všechny sušenky a celou jablečnou hmotu. Vrch posypeme mletými oříšky a strouhanou čokoládou. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

 
Zdroj: Domaci-recepti

6.
Jablkový koláč s pudinkem

Budeme potřebovat: 500 g listové těsto, 1 kg jablka, 1 bal. skořicový cukr, 1 l mléko, 6 lžic krystalový cukr, 3 bal. pudinkový prášek smetanový, 1 bal. kulaté piškoty.

Postup: Listové těsto rozdělíme na polovinu. Jednu rozválíme na desce a dáme na vymazaný plech. Na těsto poklademe kulaté piškoty (velké balení). Jablka nastrouháme, smícháme se skořicovým cukrem a navrstvíme na piškoty. Z mléka, cukru, pudinků uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Po vychladnutí ho natřeme na jablka. Rozválíme i druhou část listového těsta a opatrně přeneseme na plech, na pudink. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů a pečeme cca 30 minut. Vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: NejRecept

7.
Pudinkový koláč den a noc s jablky

Budeme potřebovat: Těsto: 4 ks vejce, 250 g hladká mouka, 170 g máslo, 200 g kr. cukr, 2 bal. vanilkový cukr, 2 lžičky prášek do pečiva, 2 lžíce kakao. Krém: 2 bal. vanilkový pudink, 1 bal. skořici cukr, 6 lžic kr. cukr, 3 ks jablko, 700 ml mléko. Dále budeme potřebovat: moučkový cukr na posypání.

Postup: Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně utřeme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Hmotu rozdělíme na polovinu, do jedné přidáme kakao. Připravíme si formu o velikosti 20 x 30 cm. Dno vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Navrstvíme světlé těsto. Do mléka přidáme skořicový cukr a 6 lžic kr. cukru. Necháme ho rozpustit a přidáme pudinkové prášky, které důkladně rozmícháme, abychom neměli hrudky. Uvaříme hustý pudink, do kterého přidáme nastrouhaná jablka (jablka zbavíme šťávy, kterou pustili při strouhání) a promícháme. Pudink s jablky navrstvíme na světlé těsto a na vrch navrstvíme kakaové těsto. Pěkně uhladíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Upečený koláč vyjmeme, vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: NejRecept

8.
Jablečný koláček našich babiček

Budeme potřebovat: Těsto: 600 g polohrubá mouka, 200 g moučkový cukr, 1 bal. prášek do pečiva, 2 ks žloutky, 2 lžíce zakysaná smetana, 120 g tuk nebo máslo. Nádivka: 2,5 kg jablka, 2 bal. vanilkový cukr, 1 lžičky skořice, 100 g kr. cukr, 4 ks bílky. Dále budeme potřebovat: moučkový cukr na posypání.

Postup: Ze surovin na těsto zpracujeme kuličku, kterou zabalíme do fólie a odložíme do lednice na půl hodinu. Jablka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme je do hrnce spolu s vanilkovým a kr. cukrem, přidáme skořici a dusíme do měkka. Měkké jablka odstavíme a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na polovinu. Obě části rozválíme na pomoučeném pracovní desce. Jedno těsto přendáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Na těsto navrstvíme jablečnou hmotu, do které jsme jemně vmíchali ušlehaný sníh z bílků a pěkně uhladíme. Na jablečnou náplň položíme druhý plát těsta, který vidličkou propícháme a dáme péct do předem vyhřáté trouby při teplotě 190 stupňů. Pečeme do zlata. Vrch můžeme potřít olejem, ale nemusíme. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: NejRecept

9.
Klasický jablečný koláč

Budeme potřebovat: Těsto: 500 g hladká mouka, 200 g moučkový cukr, 250 g máslo, 2 ks vejce, 1 bal. prášek do pečiva, špetka sůl, 1 ks citron - kůra, 1 bal. vanilkový cukr, 1 kelímek zakysaná smetana. Nádivka: 1 kg jablka, cukr podle chuti, skořice, destká krupice (cca 2 lžíce).

Postup: Připravíme si plech na pečení o velikosti 24 x 36 cm. Dno důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nejdříve si připravíme nádivku. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici a dusíme do měkka na mírném ohni. Když máme jablka měkké, odstavíme přidáme krupici a promícháme. Necháme vychladnout. Všechny suroviny na těsto zpracujeme - kysanou smetanu dáváme po částech (abychom to nepřehnali - záleží na hustotě zakysané smetany, jedna je řidší, jedna je hustší, proto opatrně). Těsto zpracujeme do kuličky, kterou rozdělíme na 2 části a rozválíme. Rozválení plát těsta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablka, které stlačujeme v rukou, abychom se zbavili přebytečné šťávy a položíme druhý plát těsta. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 50 minut. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Citromhab

10.
Fitness tvarohový dort s jablkem za 10 minut

Budeme potřebovat: 200 g odtučněný tvaroh, 1 ks vejce, 1 ks jablko (cca 120 g), 1 lžíce med.

Postup: Jablko pomocí mixéru rozmixujeme na dřeň, přidáme vajíčko, med, tvaroh a vše důkladně promícháme. Připravíme si formičky nebo jednu formu, do které navrstvíme připravenou hmotu. Mikrovlnku zapneme na 7 minut na maximální výkon a koláček je hotový.

 
Zdroj: Vk

11.
Fenomenální růžičky z jablek a listového těsta

Budeme potřebovat: 1 bal. listové těsto, 1 ks citron - šťáva, jablka, meruňkový džem, voda, skořice, moučkový cukr.

Postup: Listové těsto rozválíme na tenký plát a následně ho nakrájíme na tenké proužky. Jablka nakrájíme na plátky a pokapeme je šťávou z půlky citronu, do které jsme přidali trochu vody. Na pánvi je mírně osmažíme (nebo v mikrovlnné troubě cca 3 minuty podusíme). Marmeládu ohřejeme na ohni, přidáme trochu vody a necháme povařit. Každý pásek listového těsta potřeme ohřátou marmeládou, poklademe plátky jablka a jemně posypeme skořicí. Zložíme těsto a srolujeme. Uložíme do muffinové formy na pečení. Pečeme při teplotě 180 stupňů do zlata. Upečené růže posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!

 
Zdroj: NejRecept

12.
Jablečné taštičky z tvarohového těsta

Budeme potřebovat: Těsto: 150 g tvrdý tvaroh, 75 g kr. cukr, 1 ks vejce, špetka sůl, 6 lžic olej, 1 bal. vanilkový cukr, 250 g polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva. Nádivka: 3 ks jablko, 100 g kr. cukr, 1 lžička skořice. Dále budeme potřebovat: 1 ks žloutek, 1 lžíce mák.

Postup: Tvaroh utřeme s cukrem, přidáme vajíčko, špetku soli, olej, vanilku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 20 minut. Odleželé těsto rozdělíme na polovicu a každou část rozválíme na tenký kruh o tloušťce cca 5 mm. Rozkrojíme ho na 8 stejných částí. Každý trojúhelník rozkrájíme - uděláme 3 řezy. Na širší okraj naskládáme na kostičky nakrájená jablka, posypeme je skořicovým a kr. cukrem. Úzkou část trojúhelníku zastrčíme pod spodní část trojúhelníku a uložíme taštičku na plech, který jsme si vystlali papírem. Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 25 minut. Dobrou chuť!

 
Zdroj: NejRecept

13.
Hrníčkový medový perník

Budeme potřebovat: 350 g jablko, 400 g ovesné vločky, 10 g jedlá soda, 2 lžíce olivový olej, 220 g bílý jogurt, 5 g skořice, 120 g med, 3 ks vejce, 2 lžíce kakao, brusinky, ořechy, mandle, ...

Postup: Připravíme si suroviny. Jablka zbavíme slupky, nakrájíme na menší části a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši. Ovesné vločky také tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou směs. Bílka a žloutka oddělíme. Žloutka utřeme s medem do pěny a postupně přidáme ostatní suroviny. Nakonec přidáme ovesné vločky smíchané s jedlou sodou a skořicí. Lžící vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Směs rozdělíme na dvě části v poměru 2: 1. Do menší části přidáme kakao a promícháme. Formu na bábovku potřeme kokosovým olejem, vypypeme rozmixovanými vločkami a vrstvíme střídavě oba těsta. Pokud chceme v bábovce ořechy, brusinky, mandle nebo jiné chuťovky, vmícháme je těsně před vrstvením do formy (průměr formy cca 23 cm). Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 150 stupňů cca 55 - 60 minut. Upečenou bábovku necháme vychladnout při otevřených dvířkách trouby a následně podáváme s džemem nebo jen tak ke kávičce. Je trochu tužší než klasická bábovka, ale chutná báječně. Dobrou chuť!

 
Zdroj: NejRecept

14.
Fantastické jablkové velehory

Budeme potřebovat: Těsto: 500 g hladká mouka, 200 g moučkový cukr, 250 g máslo, 2 ks vejce, špetka sůl, 1 bal. prášek do pečiva, 1-2 lžičky zakysaná smetana. Náplň: 10 ks menší jablka, 2 lžíce dětská krupice, 4 lžíce moučkový cukr, skořice.

Postup: Jablka si očistíme, umyjeme, odstraníme jadérka a rozkrojíme na polovinu. Poklademe je na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout. Ze surovin na těsto si zpracujeme hladkou hmotu, kterou si rozdělíme na polovinu. Každou část si rozválíme na pomoučeném vále. Těsto přendáme na plech, který jsme si vyložili papírem a posypeme ho dětskou krupicí. Poklademe jablka a posypeme skořicí a moučkovým cukrem. Uložíme druhé těsto a jemně ho přitlačíme kolem volných míst mezi ovocem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 40 minut. Necháme vychladnout a vrch ozdobíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Citromhab 

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář