Květák je skvělá zelenina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Nejznámější je asi smažený květák, který podáváme s klasickou bramborovou kaší. Pokud však chcete připravit i jiné hlavní jídlo právě z této zeleniny, vyzkoušejte například květákové placky, případně si vyberte jiný recept z této sbírky.
Květák je skvělá zelenina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Nejznámější je asi smažený květák, který podáváme s klasickou bramborovou kaší. Pokud však chcete připravit i jiné hlavní jídlo právě z této zeleniny, vyzkoušejte například květákové placky, případně si vyberte jiný recept z této sbírky.
1. Zapečený květák se zakysanou smetanou a majonézou
Všichni se mě ptali, co jsem udělala s květákem, že je takový fantastický. Výborný recept na lehký oběd. Obalovaný a vysmažený květák zná každý, ale připravit z květáku zdravější a hlavně chutný oběd bez smažení je složitější. Vyzkoušejte ho zapéct v troubě se zálivkou ze zakysané smetany a majonézy.
2. Květák v sýrovém těstíčku smažený v troubě
Vynikající jídlo, které je o 100% lepší než klasický smažený květák. I když samozřejmě i ten si někdy dáme do těla :) Ten, kdo nemá rád smažená jídla a má chuť na květák, doporučuji vyzkoušet tento recept. Těstíčko je z brambor a je pečený v troubě. Olejem se před pečením pokape povrch květáku a tím pádem bude i krásně křupavý.
3. Zapékaná květáková baba
Poprvé jsem se odhodlala na pěstování květáku v mé zahradě. Vím, že je to velmi náročné na pěstování, ale kdo nevyzkouší neví. Máte i vy zkušenosti s pěstováním této zeleniny v naší oblasti? Milujeme květák v jakékoliv podobě, ať už vařený, smažený nebo grilovaný.
4. Zeleninové sabdží
Během těchto horkých dnů se mi moc nechce trávit hodně času v kuchyni a řeknu vám pravdu nechce se mi ani moc jíst. Postačí nakrájený meloun nebo jiné ovoce, případně nakrájená syrová zelenina ze zahrady. Ale ne každý den, samozřejmě někdy to chce i teplou stravu a maso mi v teple nějak nejde dolů krkem. Tak jsem vyzkoušela připravit zeleninový talíř. Je neskutečně chutný a pokud máte rádi zeleninu, doporučuji vám vyzkoušet.
5. Nejchutnější způsob jak připravit květák bez smažení
Květák je vynikající zelenina, kterou jsem zvykla připravovat pouze smažením. Klasicky jsem ho obalila v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vajíčka a strouhanka) a vysmažila v rozpáleném oleji dozlatova. Hledala jsem na internetu různé inspirace jak připravit květák, protože jsme doma neměli vůbec chuť na smažený a našla jsem tento recept, který jsem si trochu poupravila podle sebe a vznikl nejlepší květák, jaký jsem kdy jedla. Je opravdu křupavý a připravený bez smažení.
6. Vynikající květák obalený v těstíčku s dresinkem ze zakysané smetany
Pokud patříte mezi fanoušky květáku, ale máte výčitky pokud si dáte smažené růžičky, máme pro Vás dobrou zprávu. Vyzkoušejte si připravit vynikající květák, který připravíte bez smažení a přesto bude mít křupavou kůrku. Květák obalíte v těstíčku, pokladete na máslem potřenou pánev a restujete z každé strany dozlatova. Ten kdo nechce ani restovat na kousku másla, může květák dát na plech vyložený pečícím papírem a grilovat v troubě.
7. Květákové placičky s medvědím česnekem
Medvědí česnek je nyní asi všude, tak to třeba využít naplno i v naší kuchyni. Já už jsem připravovala pesto, které mám v lednici i do zásoby, dělala jsem i česnekové máslo, které je mnohem lepší než klasické například na snídani na čerstvý chlebík a teď jsem připravovala i skvělý oběd - květákové placky, do kterých jsem přidala medvědí česnek. Chuťově jsou fantastické, jedla bych to dokonce i bez přílohy :)
8. Zdravější pečený obalovaný květák
Dnes jsem vymyslela k obědu zdravější variantu květáku. Trojobal klasický - hladká mouka, rozšlehané vajíčka a strouhanka. Obalovala jsem 2x, abych měla hrubší obal. Klasické smažení v rozpáleném oleji jsem vyměnila za pečení v troubě. Květák dát na papírem vyložený plech, jemně jsem ho postříkat olivovým olejem a pekla jsem na 200 stupňů dozlatova. Krásné křupe pod zuby a protože květák miluji na různé způsoby, tohle byla topka. K tomu vařené brambory s osmaženou cibulkou na másle.
9. Květákový mozeček s hráškem
Něco třeba vařit i pro vegetariány. Není to sice jídlo pro vegany, ale určitě stojí za vyzkoušení.
10. Zapečený květák se šunkou a sýrem
Jednoduchý recept na chutný oběd. Určitě vyzkoušejte.
11. Květák v křupavém těstíčku
Květák v křupavém těstíčku. Podáváme s vařeným bramborem.
12. Květákový salát se šunkou
Vynikající salát se šunkou, šalotkou a cherry rajčátky. Dressing ze zakysané smetany a majolky dodá salátu lahodnou chuť.
13. Květákové FITNESS tyčinky bez mouky
Vyzkoušejte tyčinky z květákové těsta. Minimum kalorií, sacharidů a tuků. S fotopostupem to určitě zvládnete i vy!
14. Květákové placičky s bramborovou smetanovou kaší
Květákové placičky s bramborovou smetanovou kaší.
15. Zapečený květák s parmazánem a česnekem
Nechce se Vám obalovat a smažit květák? Vyzkoušejte tuto vylepšenou variantu hlavního jídla. Jednoduché, rychle připravené a hlavně málo pracné jídlo.
16. Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou
Neodolatelné a hlavně rychlé. Květákové placky s chutí výborné šunky. Mňamka!
17. Květák v sýrovo-pivním těstíčku
Velmi oblíbená varianta smaženého květáku. Je mnohem rychlejší, než trojobal - mouka, vejce, strouhanka a také velmi chutný.
18. Krémová květáková polévka s pangrattou
Výborná polévka z květáku. Brambory polévku zahustí, ale je nutné použít i smetanu, aby byla chuťově fantastická.
19. Nejlepší způsob jak připravit květák bez smažení
Připravte si chutný květák bez smažení v chutném křupavém těstíčku ze sýra a strouhanky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě