Kysané zelí je velmi důležitým zdrojem vitamínů. Věděly to naše babičky, vědí to naše mamky a víme to samozřejmě i my. Je třeba to šířit dál a podstatné je i to, abychom uměli kysané zelí naložit i doma. V starých sudech se zelí šlapalo nohama, uměly se při tom rodiny bavit při zpěvu a dobrém jídle. Nyní jsou v obchodech nové stroje na stlačování, ale tradičně naložené zelí je přeci nejlepší. Pokud jste ještě s kyselým zelím nezačali, tak se do toho pusťte. Hodí se do tradiční zelňačky, do segedínskeho guláše a hodí se i jako příloha k nakládanému masu. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší recepty s kyselým zelím. Prohlédněte si tuto sbírku 20 receptů a vyberte si.
Kysané zelí je velmi důležitým zdrojem vitamínů. Věděly to naše babičky, vědí to naše mamky a víme to samozřejmě i my. Je třeba to šířit dál a podstatné je i to, abychom uměli kysané zelí naložit i doma. V starých sudech se zelí šlapalo nohama, uměly se při tom rodiny bavit při zpěvu a dobrém jídle. Nyní jsou v obchodech nové stroje na stlačování, ale tradičně naložené zelí je přeci nejlepší. Pokud jste ještě s kyselým zelím nezačali, tak se do toho pusťte. Hodí se do tradiční zelňačky, do segedínskeho guláše a hodí se i jako příloha k nakládanému masu. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší recepty s kyselým zelím. Prohlédněte si tuto sbírku 20 receptů a vyberte si.
1. Segedínský guláš
Segedínský guláš se vaří u nás doma docela často. S různým masem, podle toho, co máme doma v mrazničce nebo co nabízí řeznictví. Vařím i ze sladkého zelí, tento je sice chutnější, ale když nemám kysané zelí, dobrý je i ze sladkého. A pokud segedín, tak jedině na sádle, žádný olej, žádné máslo. Nezapomeňte, že babičky věděly co je dobré a co ne, a pokud dělaly segedín, tak jedině takto jak to mám v receptu.
2. Tvarohové lokše plněné kysaným zelím
Trochu netradiční, ale velmi chutné. Lokše zvykneme připravovat pouze bramborové, ale nedávno mě naučila moje kamarádka i tento recept. Myslela jsem, že si ze mě střílí, když dává do těsta na lokše tvaroh a acidofilní mléko, ale po ochutnání jedné lokše jsem si hned ptala recept. Plnila jsem je kysaným zelím, smaží se sice v oleji, ale jednou za čas si můžeme dopřát. Doporučuji, jsou fantastické.
3. Vepřové závitky dušené v kysaném zelí
S půstem na mě nechoďte! Jako totální neznaboh uctívám pouze tradice, které mě příliš neomezují, takže ačkoli to možná někoho pobouří, já dneska vařila masíčko... Masíčko je růžové od pragandy ve slanině, takže i oku to lahodí. Moraváci zelí zahušťují ještě zásmažkou.
4. Jednohubky z listového těsta
Vynikající chuťovka, kterou určitě nikoho neurazíte. Pokud vám z Vánoc zbyla nějaká ta klobáska, slanina, kysané zelí nebo i listové těsto, které jste nespotřebovali na silvestrovskou oslavu, zkuste si napéct jednohubky k večernímu filmu. Mně to trvalo asi 10 minut, dokud jsem všechno naskládala na plech a už se to peklo. Rychlovka a velmi chutná.
5. Vepřové karé plněné kysaným zelím
Masíčko se dá naplnit různými surovinami. Já jsem dnes zvolila tuto variantu a maso jsem naplnila kysaným zelím. Malý to velmi nemá rád, ale kupodivu to snědl celé. Děti jsou nevyzpytatelné a když vidí jíst každého, dají si i oni, proto dbejte na to, abyste stále jedli všichni spolu a když uvidí jíst vás a jak vám velmi chutná, dají si i oni :) uvidíte.
6. Halušky se zelím a uzeným
Jednoduché a hlavně rychlé jídlo, které si zamilujete. špecle, noky nebo jako chcete. Někdo je připravuje i ze sladkého zelí, já je dělám z kysaného zelí, s uzeným masem a ještě i s osmaženou cibulkou. Ta tam dodá fantastickou chuť. Toto jídlo bych jedla i celý týden a vůbec by mi to nevadilo. Pokud jste to ještě nedělali určitě vyzkoušejte, nebojte se tohoto cesta. Zvládnete to.
7. Domácí rohlíky plněné zelím
Pokud jste již zkoušeli péct doma chleba či rohlíky, určitě vyzkoušejte i tento recept, bude to pro vás malina. Snadná příprava těsta, skvěle se s ním pracuje a naplnit je můžete čímkoliv. Tento recept je s kysaným zelím a s osmaženou slaninou. Ten, kdo neví, že jsou plněny, bude mile překvapen tou výraznou chutí. Po upečení jsou měkké a zároveň kůrka křupe. Není třeba je ani potírat máslem, ani olejem. Jsou jedním slovem vynikající.
8. Kuře na uherském zelí
Maso přes týden musí být. Někdo vařívala takový oběd pouze o víkendu, v neděli, ale já si musím dopřát maso i přes týden. Kuřecí čtvrtky na uherském zelí, to je nebíčko v tlamičce. Vařívam tak, aby zůstalo na dva dny, protože jeden den jíst takové vynikající jídlo je málo. K tomu jsem podávala bosák (kdo chce tak knedlíčky se jmenují i drbáky, chlupáče, ...) ale už jsem to dělávala i s klasickým kynutým nebo bramborovým knedlíkem.
9. Meteník - slovenská pizza s kysaným zelím a slaninou
Vynikajíci placka s kysaným zelím a česnekovou příchutí. Někde na Slovensku velmi dávno, když jsme byli na výletě, jsme jedli toto skvělé jídlo. Už si přesně nepamatuji kde, ale dobře, že jsem si vypýtala recept, který jsem hned doma zkoušela připravovat a dělávám ho dodnes. Je to taková obdoba pizzy, ale mnohem lepší. Alespoň nám doma to chutná víc než pizza. A ta křupavá slaninka na vrchu je topka.
10. Zelňačka podle Nadi
Někdo tuto polévku připravuje jinak, někdo to podává bez vajíčka, bez uzeného masa nebo dokonce bez brambor. My doma máme rádi s vajíčkem a s pořádnou dávkou masa. Pro někoho to může být kombinace zelňačka a kulajda, ale to je jedno, je to nebíčko v tlamičce.
11. Kuře na zelí a chlupatý knedlík
Pekáček nebo zapékací misku vytřeme slaninou. Dno pokryjeme kysaným zelím, ...
12. Slané buchty plněné dušeným zelím
Ve slovenštině kapustníky, kapušníky, v češtině zelníky - slané buchty plněné dušeným zelím ..
13. Segedínsky guláš od Nadi
Klasika na stole. Segedínský guláš podle Nadi. Máte v oblibě tento hlavní chod?
14. Zelňačka bez zahušťování
Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!
15. Pečené jelítko, kysané dušené zelí
Výborná pochoutka na oběd. V kombinaci s kysaným zelím to je neodolatelné. Dobrou chuť!
16. Vepřové závitky plněné kysaným zelím
Vepřové závitky plněné kysaným zelím.
17. BÍREŠSKÉ MASO
Super volba na vydatný oběd. Kdo má rád zelí, určitě si pochutná. Dobrou chuť.
18. Zelnice s klobásou podle Lacusin
Zelnice s klobásou. My ji podáváme s čerstvým křupavým chlebem.
19. Bramborové strapačky s kysaným zelím
Výborná pochoutka. Noky/halušky/strapačky s kysaným zelím. Na vrchu osmažená slanina. To je ale dobrota.
20. Fazolová polévka s kysaným zelím
Výborná kyselá a sytá polévka.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě
Dobrý den Jen pár drobností by bylo třeba opravit na začátku: tvrdé y v babičky věděly a rodiny se bavit uměly. A zelí se šlapalo nohama protože v češtině máme duál (a jsme na to hrdí)