20 nejlepších sezónních receptů z kysaného zelí

Kysané zelí je velmi důležitým zdrojem vitamínů. Věděli to naše babičky, vědí to naše mamky a víme to samozřejmě i my. Je třeba to šířit dál a podstatné je i to, abychom uměli kysané zelí naložit i doma. V starých sudech se zelí tlačilo nohami, uměli se při tom rodiny zabavit při zpěvu a dobrém jídle. Nyní jsou v obchodech nové stroje na stlačování, ale tradičně naložené zelí je přeci nejlepší. Pokud jste ještě s kyselým zelím nezačali, tak se do toho pusťte. Hodí se do tradiční zelňačky, do segedínskeho guláše a hodí se i jako příloha k nakládanému masu. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší recepty s kyselým zelím. Prohlédněte si tuto sbírku 20 receptů a vyberte si.

Přidal:, 6.11.2018
Kategorie: Tipy a triky, Hlavní jídla, Polévky, Přílohy
20 nejlepších sezónních receptů z kysaného zelí

1. Segedínský guláš

Segedínský guláš se vaří u nás doma docela často. S různým masem, podle toho, co máme doma v mrazničce nebo co nabízí řeznictví. Vařím i ze sladkého zelí, tento je sice chutnější, ale když nemám kysané zelí, dobrý je i ze sladkého. A pokud segedín, tak jedině na sádle, žádný olej, žádné máslo. Nezapomeňte, že babičky věděli co je dobré a co ne, a pokud dělali segedín, tak jedině takto jak to mám v receptu.

Recept najdete ZDE

2. Tvarohové lokše plněné kysaným zelím

Trochu netradiční, ale velmi chutné. Lokše zvykneme připravovat pouze bramborové, ale nedávno mě naučila moje kamarádka i tento recept. Myslela jsem, že si ze mě střílí, když dává do těsta na lokše tvaroh a acidofilní mléko, ale po ochutnání jedné lokše jsem si hned ptala recept. Plnila jsem je kysaným zelím, smaží se sice v oleji, ale jednou za čas si můžeme dopřát. Doporučuji, jsou fantastické.

Recept najdete ZDE

3. Vepřové závitky dušené v kysaném zelí

S půstem na mě nechoďte! Jako totální neznaboh uctívám pouze tradice, které mě příliš neomezují, takže ačkoli to možná někoho pobouří, já dneska vařila masíčko... Masíčko je růžové od pragandy ve slanině, takže i oku to lahodí. Moraváci zelí zahušťují ještě zásmažkou.

Recept najdete ZDE

4. Jednohubky z listového těsta

Vynikající chuťovka, kterou určitě nikoho neurazíte. Pokud vám z Vánoc zbyla nějaká ta klobáska, slanina, kysané zelí nebo i listové těsto, které jste nespotřebovali na silvestrovskou oslavu, zkuste si napéct jednohubky k večernímu filmu. Mně to trvalo asi 10 minut, dokud jsem všechno naskládala na plech a už se to peklo. Rychlovka a velmi chutná.

Recept najdete ZDE

5. Vepřové karé plněné kysaným zelím

Masíčko se dá naplnit různými surovinami. Já jsem dnes zvolila tuto variantu a maso jsem naplnila kysaným zelím. Malý to velmi nemá rád, ale kupodivu to snědl celé. Děti jsou nevyzpytatelné a když vidí jíst každého, dají si i oni, proto dbejte na to, abyste stále jedli všichni spolu a když uvidí jíst vás a jak vám velmi chutná, dají si i oni :) uvidíte.

Recept najdete ZDE

 
6. Halušky se zelím a uzeným

Jednoduché a hlavně rychlé jídlo, které si zamilujete. špecle, noky nebo jako chcete. Někdo je připravuje i ze sladkého zelí, já je dělám z kysaného zelí, s uzeným masem a ještě i s osmaženou cibulkou. Ta tam dodá fantastickou chuť. Toto jídlo bych jedla i celý týden a vůbec by mi to nevadilo. Pokud jste to ještě nedělali určitě vyzkoušejte, nebojte se tohoto cesta. Zvládnete to.

Recept najdete ZDE 

7. Domácí rohlíky plněné zelím

Pokud jste již zkoušeli péct doma chleba či rohlíky, určitě vyzkoušejte i tento recept, bude to pro vás malina. Snadná příprava těsta, skvěle se s ním pracuje a naplnit je můžete čímkoliv. Tento recept je s kysaným zelím a s osmaženou slaninou. Ten, kdo neví, že jsou plněny, bude mile překvapen tou výraznou chutí. Po upečení jsou měkké a zároveň kůrka křupe. Není třeba je ani potírat máslem, ani olejem. Jsou jedním slovem vynikající.

Recept najdete ZDE 

8. Kuře na uherském zelí

Maso přes týden musí být. Někdo vařívala takový oběd pouze o víkendu, v neděli, ale já si musím dopřát maso i přes týden. Kuřecí čtvrtky na uherském zelí, to je nebíčko v tlamičce. Vařívam tak, aby zůstalo na dva dny, protože jeden den jíst takové vynikající jídlo je málo. K tomu jsem podávala bosák (kdo chce tak knedlíčky se jmenují i drbáky, chlupáče, ...) ale už jsem to dělávala i s klasickým kynutým nebo bramborovým knedlíkem.

Recept najdete ZDE 

9. Meteník - slovenská pizza s kysaným zelím a slaninou

Vynikajíci placka s kysaným zelím a česnekovou příchutí. Někde na Slovensku velmi dávno, když jsme byli na výletě, jsme jedli toto skvělé jídlo. Už si přesně nepamatuji kde, ale dobře, že jsem si vypýtala recept, který jsem hned doma zkoušela připravovat a dělávám ho dodnes. Je to taková obdoba pizzy, ale mnohem lepší. Alespoň nám doma to chutná víc než pizza. A ta křupavá slaninka na vrchu je topka.

Recept najdete ZDE 

10. Zelňačka podle Nadi

Někdo tuto polévku připravuje jinak, někdo to podává bez vajíčka, bez uzeného masa nebo dokonce bez brambor. My doma máme rádi s vajíčkem a s pořádnou dávkou masa. Pro někoho to může být kombinace zelňačka a kulajda, ale to je jedno, je to nebíčko v tlamičce.

Recept najdete ZDE