5 tipů na nejchutnější salátové dresinky

Recept 5 tipů na nejchutnější salátové dresinky

Přidal: , 13.2.2016

Kategorie: Zálivky a dressingy, Saláty, Tipy a triky

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Saláty jsou velmi zdravé, proto je třeba jednoznačně zařadit do svého jídelníčku. Pokud však nevíte, jak klasický salát ozvláštnit různými zálivkami, připravili jsme si pro vás 5 tipů na nejchutnější salátové dresinky.

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: , 13.2.2016

Kategorie: Zálivky a dressingy, Saláty, Tipy a triky


1. Klasická zálivka

Budeme potřebovat: 1/2 šálku olivový olej, 1/2 ks citron - šťáva, 1/2 lžičky sůl, 1/4 lžičky čerstvě mletý pepř

Postup: V malé misce vidličkou nebo metličkou vymícháme citrónovou šťávu s pepřem a solí. Postupně, za stálého míchání přidáváme tenkým proudem olivový olej a hmotu spojíme.

2. Dresink s parmazánem a ančovičkami

Budeme potřebovat: 3 lžíce zakysaná smetana, 5 lžic bílý jogurt, 50 g strouhaný parmezán, 1 stroužek česneku, 3 ks ančovičky, 2-3 lžíce vinný ocet, sůl, pepř

Postup: Česnek očistíme a spolu s ančovičkami nakrájíme na drobno. Kysanou smetanu, bílý jogurt a vinný ocet utřeme do jednotné hmoty, přidáme sůl, pepř, strouhaný parmezán a nakrájený česnek s ančovičkami.

3. Aioli dresink

Budeme potřebovat: 2 ks surový žloutek, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivový olej, 1/2 ks citron - šťáva, sůl, pepř

Postup: Ve větší misce utřeme žloutky, sůl, pepř, citrónovou šťávu a prolisovaný česnek do pěny. Postupně přidáme olej (po kapkách) a hmotu spojíme. Aby se zabránilo tomu, aby se omáčka srazila, olej a žloutky vyberte dříve z chladničky a nechte je při pokojové teplotě stát, aby získali stejnou teplotu.

4. Italský dresink

Budeme potřebovat: 2 lžičky kr. cukr, 2 lžíce majoránka, 2 stroužky česnek, 50 ml vinný ocet, 125 ml olivový olej, sůl, pepř, 1 lžíce oregano, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžičky chilli, 25 g čerstvě nasekaná bazalka

Postup: Česnek rozmačkáme, přidáme cukr, hořčici, sůl, pepř, chilli a ocet. Do této směsi pomalu přidáváme (tenkým proudem) olivový olej a mícháme, dokud vznikne jednotná hmota. Nakonec přidáme majoránku, oregano a čerstvou bazalku.

5. Franúzsky dresink

Budeme potřebovat: 1,5 lžíce citronová šťáva, 1,5 lžíce kr. cukr, 3/4 lžičky červená mletá paprika, 2 lžíce rajčatová dřeň (nebo protlak), sůl, pepř, 25 ml vinný ocet, 1 lžíce dijonská hořčice, 1/2 hrnku olivový olej, 1 ks cibule

Postup: V misce smícháme rajčatovou dřeň nebo protlak spolu s cukrem, na drobno nakrájenou cibulí (nebo na jemném struhadle nastrouhanou cibulí), hořčicí, paprikou a dochutíme solí a pepřem. Přidáme ocet, citronovou šťávu a tenkým proudem za stálého míchání přidáváme olivový olej. Mícháme, dokud nevznikne jednotná hmota. (Základ můžete mixovat tyčovým mixérem, abyste neměli kousky cibule v dresinku, ale nemusíte).

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit