NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Beránek 7 nejlepších receptů na velikonočního beránka z roku 1921, babiččiných receptů a z různých koutů Česka.
7 nejlepších receptů na velikonočního beránka z roku 1921, babiččiných receptů a z různých koutů Česka.
7 nejlepších receptů na velikonočního beránka z roku 1921, babiččiných receptů a z různých koutů Česka.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Objevte recepty na velikonočního beránka, které jsou hluboce zakořeněné v českých velikonočních tradicích. Každý recept přináší jedinečnou chuť a styl, čerpající inspiraci z regionálních specialit a rodinných tajemství, která byla přenášena z generace na generaci.

Romča Važa Romča Važa    ·   8.3.2024

7 nejlepších receptů na velikonočního beránka z roku 1921, babiččiných receptů a z různých koutů Česka.

Objevte recepty na velikonočního beránka, které jsou hluboce zakořeněné v českých velikonočních tradicích. Každý recept přináší jedinečnou chuť a styl, čerpající inspiraci z regionálních specialit a rodinných tajemství, která byla přenášena z generace na generaci.

Historie a důvod pečení velikonočního beránka

Pečený koláč ve formě velikonočního beránka je populární tradice v mnoha evropských zemích, včetně Česka, Slovenska, Polska, Německa a jiných. Tento koláč, často nazývaný také velikonoční beránek neboli Beránek Paschální, je symbolem Velikonoc a představuje Ježíše Krista, který je v křesťanství známý jako Beránek Boží.

Jak již bylo zmíněno, beránek je silným křesťanským symbolem oběti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pečený koláč v této formě slouží jako připomínka těchto základních aspektů velikonočních svátků.

Velikonoční koláč ve formě beránka se obvykle připravuje z piškotového těsta, ačkoli existují různé varianty, které mohou zahrnovat i jiné typy těsta, například kynuté či máslové. Po upečení se koláč často ozdobí, například polevou, kokosem k napodobení ovčí vlny nebo se přidají detaily jako oči a ústa z rozinek nebo čokolády, aby byl výsledný beránek co nejrealističtější a slavnostnější.

Připravili jsme si pro vás recepty na velikonočního beránka z různých koutů Česka.

Šlehačkový beránek

30 dkg polohrubé mouky
22,5 dkg cukru
1 ks vanilkový cukr
4 ks vejce
1 ks šlehačka 33%
1 ks prášek do pečiva

1. Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.

2. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C asi 50 minut. Silikonovou formu není nutno vymazávat, ale před vyklopením je nutné nechat úplně vychladnout.

Beránek třený

30 dkg polohrubé mouky
12 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
4 ks vejce
vanilka (vanilkový cukr)
asi 2 dl smetany nebo plnotučného mléka
1ks prášek do pečiva
kůra z 1/2 citrónu
2 lžičky dobrého hořkého kakaa

1. Změklé máslo, žloutky a cukr spolu s vanilkou utřeme do pěny. Postupně přidáváme smetanu, mouku s práškem do pečiva.
2. Na koci přidáme kůru a sníh z bílků. 2/3 těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a do zbylého těsta dáme kakao. To nalijeme na světlé těsto a špejlí promícháme.
3. Pečeme zvolna při 180 °C asi 45 minut, po vyndání z trouby necháme beránka chvilku stát, potom vyklopíme. Pokud nejde vyklopit, dáme přes formu mokrou utěrku.

Piškotový ze staré kuchařky (1921)

25 dkg moučkového cukru
1 ks vanilkový cukr
kůra z citronu
5 dkg másla
5 ks vajec (ze 4 sníh)
28 dkg polohrubé mouky

1. Utřeme vanilkový a moučkový cukr, máslo se 4 žloutky a 1 vejcem do pěny. Přidáme kůru, mouku a zlehka zapracujeme sníh.
2. Můžeme přidat 4 lžíce mléka. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 185 °C.

Beránek mramorový – menší forma (babička)

3 ks vejce (sníh)
12 dkg moučkového cukru
5 dkg rozpuštěného másla
3 lžíce mléka
9 dkg hladké mouky
9 dkg polohrubé mouky
1/2 balíčku kypřícího prášku
1 lžíce kakaa
1 lžička rumu

1. Žloutky utřeme do pěny s máslem a cukrem. Přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva rum a zlehka zapracujeme sníh.
2. Přibližne 3/4 těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do zbylého vmícháme kakao. Nalijeme na světlé těsto a můžeme protáhnout vidličkou. Pečeme zvolna asi 45 minut.

Ořechový beránek (Nezdice)

5 vajec (sníh)
20 dkg moučkového cukru
10 dkg mletých ořechů
16 dkg hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
3 – 4 lžíce vlažného mléka
1 ks vanilkový cukr

1. Žloutky vyšleháme s cukrem, zapracujeme zbylé suroviny a sníh. Dáme do formy a zvolna pečeme.

Kokosový beránek (Sušice)

15 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
4 ks vejce
10 dkg kokosu
20 dkg polohrubé mouky
1/2 ks prášku do pečiva
mléko podle potřeby

1. Změklé máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny. Vmícháme kokos, mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby přidáme mléko. Dáme do formy a zvolna pečeme.

Tvarohový s medom

15 dkg měkkého másla
15 dkg pískového cukru
2 lžíce medu
1 ks vanilkový cukr
25 dkg měkkého tvarohu (plnotučný)
4 ks vejce
25 dkg polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
Nasekané rozinky a ořechy

1. Tuk, cukr, tvaroh, med a vejce utřeme. Na vál dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou hmotu,rozinky,ořechy a zapracujeme vláčné těsto. Formu vymažeme a vysypeme moukou, vložíme těsto a pečeme při 180 st.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář